A klímakatasztrófa nyomasztó tudata mellett az emberek igyekeznek zöldebben gondolkodni, környezettudatosabban hozzáállni az életükhöz. Ez elsőre talán nehéznek tűnik, pedig nem az, sőt, igen sok esetben pénzt is spórolhatunk vele!
A fenntartható karácsony vezérelte hozzáállás segíthet abban is, hogy a sokszor már rég elveszett hangulatot, az ünnep tényleges lényegét, az együtt töltött minőségi időt is visszakaphassuk, hiszen nem a fényűzés a lényeg, hanem a család!
Itt nem is nagyon kell gondolkozni. A műfenyő egyrészt mikroműanyaggal szennyezi a környezetünket, másrészt ahhoz, hogy ténylegesen megérje – környezetvédelmi szempontból – legalább 20 – 30 évig kell használni. A vágott fenyők ellenben addig is ellátják feladatukat – levegőt tisztítanak, szén-dioxidot kötnek meg, stb. – amíg ki nem vágják őket.
A cserepes fákkal is lehet gond, mivel igen ritkán érik meg a kiültetés lehetőségét. Nincsenek kellően iskolázva – legalábbis a legtöbb alkalommal – és nehezen viselik a lakásban töltött időt. A fákban ilyenkor megindul a folyadékáramlás, mivel a melegben úgy érzékelik, itt a tavasz. Azután, mikor kikerülnek a hidegbe a sokk rendszerint meg is öli őket...
Bár már jó ideje uralja a piacot a LED-es karácsonyfa égősor, ha otthon még a hagyományos izzós változatot használjuk, érdemes lecserélni. Hangulat tekintetében már azonos színvilágot tudnak produkálni, viszont lényegesen hosszabb az élettartamuk, energiatakarékosság terén pedig egyenesen verhetetlenek.
Ha pedig nem ragaszkodunk a hagyományos fenyőformához, érdemes lehet valamilyen alternatív karácsonyfa után nézni.
A hal tradicionális étel, de nem mindegy, honnan származik. A hazai fajták sokkal kevesebbet utaznak hozzánk, mint a tengeriek – és igen, ide tartozik a hekk is. De talán ennél is nagyobb gond az élelmiszerpazarlás. Sajnos az ünnepek alatt ez igen komoly gond.
Alapvetően hajlamosak vagyunk az ételpazarlásra, de ez az ünnepek, főleg a karácsony folyamán nagyon erősen van jelen. A fa és az ajándékozás mellett az étkezés a központi eleme a karácsonynak. Ez sok esetben 3-4, akár 5 fogásos vacsorákat jelent. Ilyenkor sokkal több emberre igyekszünk főzni, amiben nincsen tapasztalatunk. Hogy “nehogy kevés legyen”, hajlamosak vagyunk nagyon túllőni a célon, így pedig még az ételporciózással együtt is irgalmatlan mennyiségű étel kerül a kukákba.
A hulladékmentes karácsonyi vacsora sarokpontjai:
A karácsonyt Vavyen Fable nyomán nyugodtan hívhatjuk harácsonynak is, mert ma már sokszor az ajándékozásnak nem az örömszerzés a célja, hanem a sokat és a még többet. Az ajándékozásnál a környezettudatosság mentén érdemes az “egyet egy embernek” elvet képviselni. A családból úgysem csak egy embertől kapunk meglepetést, így nem lesz gond a mennyiséggel sem. Az is tökéletes megoldás, ha a karácsonyi ajándékozás a gyerekekről szól. A felnőttek jellemzően megveszik maguknak, amire szükségük van, számukra inkább az együttlét, a közös élmény a fontos, ezt pedig harácsolás nélkül is megélhetjük.
Az ajándékok csomagolásánál sokan voksolnak az ajándékzacskóra. Ez egyszerű, többször felhasználható, de sajnos tény, hogy a kicsomagolás élménye nem az igazi. Ha mindenképpen a csomagolópapír a választás, akkor ügyeljünk, hogy az újrahasznosított papír legyen, ne műanyaggal kevert, újrahasznosíthatatlan változat. Mutatós lesz az ajándék újságpapírba csomagolva is, díszként a szalag mellett fenyőág, toboz, csipkebogyó is kerülhet a dobozra, ezek ugyanis lebomlanak, a komposztba is kerülhetnek.
Nyitókép: Shutterstock