Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Az ételpazarlás ellen lép fel az AI

Az élelmiszerpazarlás egyike a legsürgetőbb problémáknak. Egyrészt a világ egy része jelenleg is éhezik, vagyis elképesztő luxus, hogy a másik fele ételt dob ki. Másrészt pedig számolnunk kell azzal a ténnyel is, hogy a klímakatasztrófa egyik fő mozgatórugója az élelmiszertermelés, amit azonban kiiktatni nem lehet. Mégis, az ételpazarlás megszüntetése révén nagyon sokat tehetnénk a klímáért is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Jelenleg az USA területén a megtermelt élelmiszer mintegy harmada végzi a kukában, ez pedig brutálisan magas szám. A tudatosság révén tehetünk ez ellen, de ez sokszor kifog az embereken, nehéz, vagy olyan mértékű tervezést igényel, mellyel sokan már nem akarnak foglalkozni. Szerencsére azonban léteznek appok, melyek segítenek megelőzni az ételpazarlást. 

ételpazarlás,ellen,férfi,kartondobozzal,a,kezében
Fotó: freepik

Sok olyan program fut, mely az eladatlan élelmiszert olcsóbban kínálja, vagy olyan, amiben a megmaradt ételt fel lehet ajánlani. Egy új fejlesztés azonban egy kicsit tovább megy. A Hungryroot ugyanis mesterséges intelligenciát is bevon, így pedig személyre szabja a bevásárlást. Teszi mindezt úgy, hogy közben hozzánk igazodik. 

Fotó: freepik

Néhány kérdés megválaszolásával a rendszer megtanulja az étkezési szokásainkat, melyek alapján egyszerű recepteket ajánl. Ezekből választhatunk, majd a megfelelő mennyiségű élelmiszert kínálja fel vásárlásra, mást nem. Nem csábulunk el egy kis csokira, egy kiló krumplira vagy hasonlókra, vagyis a pazarlást képes minimalizálni. Sőt, a fejlesztők szerint ez egy egész bolt esetében is működik. Az AI megtanulja a bolt forgalmát, az áruk forgási sebességét, kalkulál a vevőforgalommal és mutatja, mennyi áru rendelése lehet ideális ahhoz, hogy végül ne keletkezzen felesleg, ami a kukában végzi. 

Világszerte óriási méreteket ölt az ételpazarlás / Fotó: freepic

forrás