A klímakatasztrófa egyik mozgatórugója a mezőgazdaság. Nem csak azért, mert a károsanyag-kibocsátás mintegy 105-ért felel, hanem mert jelentősen járul hozzá a biodiverzitás csökkenéséhez is, hiszen a területeket, ahol termelni akarnak, letarolják.
A Föld lakossága azonban gyarapszik, egyre több élelmiszerre van szükségünk, egyre több területet kell bevonni a termelésbe, ez ellen nem lehet tenni semmit. Legalábbis szeretjük ezt gondolni, mert így nem kell szembesülni azzal a ténnyel, hogy mekkora mértékű az élelmiszerpazarlás a világon.
Pedig nagyion is foglalkozni kellene vele, hiszen az ENSZ friss jelentése alapján évente mintegy 1 milliárd tonna tökéletesen fogyasztható élelmiszer kerül kidobásra. Ez a megtermelt élelmiszerek nagyjából ötöde, miközben a Földön 730 millió éhező emberrel lehet számolni...
A háztartások felelősek az élelmiszerpazarlás 60%-ért, vagyis kicsiben kell elkezdeni a gond felszámolását! Ráadásul a pazarlás szempontjából nincsen nagy különbség a gazdag és a szegény háztartások között: a mérések alapján éves szinten csupán 7 kg élelem elpazarlása választja el egymástól a két anyagi helyzetű egységet.