2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Gyakran Ismételt Kérdések

Az órás és a 12 napos előrejelzéseink régiókra vonatkoznak. Hét régióra osztottuk fel Magyarországot:

Az általad kiválasztott város vagy település előrejelzését ezen régiók alapján ismerheted meg. A szöveges előrejelzésünk az egész országra vonatkozik.

Minden nap új előrejelzés készül, ami fixen éjfélkor frissül. Amennyiben az időjárási helyzet indokolja, úgy 16:00 után az új modelladatok ismeretében a 12 napos és az órás előrejelzések módosulhatnak, ez azonban ritkán fordul elő.

Minél hosszabb a vizsgált időtartam, annál nagyobb a pontatlanság: egy hetes előrejelzésnél kb. 70-75% a beválási esély. Mediterrán ciklon által alakított időjárási helyzet esetén a hibalehetőség nő. A pontatlan előrejelzés a közvéleménnyel ellentétben nem minősíti az előrejelző szaktudását. A meteorológus mindig a legfrissebb modellfutások alapján, a tudomány jelen állása fényében a legjobb szakmai tudása szerint készíti a prognózist. Az előrejelzések értelmezéséről ITT olvashatsz bővebben.

Az oldal indulása óta több mint 31 000 db 12 napos előrejelzést készítettünk.

Összesen 19 féle égkép ikonnal dolgozunk, ezek jelentése:

derült

nincs, vagy csak elhanyagolható mennyiségű felhő van

változóan felhős

napos és felhős időszakok váltják egymást

borult

nem látszik az égkékje

szitálás

apró szemű, nagyon gyenge eső

eső

átlagos intenzitású, folyékony halmazállapotú csapadék

zápor

intenzív, rövid ideig tartó, folyékony halmazállapotú csapadék

felhőszakadás

extrém mennyiségű, és nagy intenzitású zápor

zivatar

dörgés és villámlás, többnyire záporral kísérve

jégeső

jégdarabok hullnak a zivatarfelhőből

hószállingózás

kis intenzitású, gyenge havazás

hózápor

intenzív, rövid ideig tartó havazás

havazás

átlagos intenzitású, szilárd halmazállapotú csapadék

hófúvás

a szél hordja a havat

havas eső

egyszerre hullik hó és eső

ónos eső

túlhűlt eső, amely bármely tárgyhoz érve jeges réteget képez

szeles

élénk vagy erős légmozgás

kánikula

a csúcshőmérséklet tartósan eléri, vagy meghaladja a 30 fokot

köd

felszínközeli rétegfelhő 1 km alatti látástávolsággal

ködszitálás

ködből hulló apró szemű csapadék

Összesen egy ún. főtérképpel, és 14 féle kistérképpel találkozhatsz nálunk. A főtérképen jelenidejű, országos adatokat találhatsz hőmérsékletről, csapadékról, és szélről. Kistérképeink listája:

 • radarkép

 • magyarországi műholdkép

 • európai műholdkép

 • veszélytérkép

 • légszennyezettség térkép

 • pollentérkép

 • várható hóvastagság

 • fehér Mikulás esélye

 • fehér Karácsony esélye

 • fehér Szilveszter esélye

 • vízhőmérséklet

 • páratartalom

 • maximum széllökés

 • elmúlt óra csapadékmennyisége

Kistérképeink közül néhány csak szezonálisan érhető el. Mindegyikről részletes leírást találsz a Térképek menüpontban, az adott térkép cikkoldalán.

Az észlelések térkép és listaoldal arra szolgál, hogy megoszd a világgal, hogy milyen idő van ott, ahol éppen tartózkodsz. Az észlelést beküldheted mobilról vagy asztali gépről is. Csak a helyszínt és az égkép ikont kell megadni kötelezően, a szélsebesség és a hőmérséklet megadása opcionális. Az észlelésed illusztrálhatod olyan fotóval, amin az aktuális időjárás látható. Ha szándékosan valótlan vagy nem oldalhoz illő tartalmat küldesz be, akkor ideiglenes vagy végleges tiltásban részesülsz. Az észlelés beküldésének egyetlen feltétele a bejelentkezés.

A Köpönyeg folyamatosan dolgozik az észlelői bázisának bővítésén. Ahhoz, hogy egy több százezer forint értékű meteorológiai mérőállomás ingyen Hozzád kerülhessen, és ezzel a Köpönyeg állandó észlelőjévé válhass, két feltételnek kell megfelelned: rendelkezz állandó és stabil wifi kapcsolattal, és tudj biztosítani egy elzárt és védett szabadtéri (lehetőleg kert)helységet az eszköznek. A továbbiakról és a részletekről érdeklődj az eszlelo@koponyeg.hu-n!

Az oldalon található előrejelzések szabadon felhasználhatóak, az egyetlen feltétel a forrás jól látható, és linkelt feltüntetése: „Az adatok forrása a Köpönyeg.hu”. Részletes szerzői jogi útmutatónkat itt találod.

Abszolút, a legjobb helyen jársz! Tekintsd meg az elvihető tartalmainkat, az ott feltüntetett lehetőségek közül bátran szemezgethetsz. Amennyiben egyedi kérésed van, írj az info@koponyeg.hu e-mail címre!

Ezek is érdekelhetnek