Május 25. Szombat, Orbán

Már itthon is lehet palackot újratölteni a boltban

null

Nem is olyan régen adtunk hírt róla, hogy a Dm egyike lett azoknak a cégeknek, akik mára biztosítják a műanyag flakonos tisztítószerek egy csoportjának esetében azújratöltéslehetőségét. Ez azonban sajnos nem hazánkban történt. Eddig.

Töltsd újra

A kezdeményezés lényege az lenne, hogy az ember nevásárolhassonnyakra - főre műanyag flakonokat, hiszen azokat tárolásra használja csak, és olyan anyagokat tárol bennük, melyek magára a palackra csak minimálisan fejtik ki a hatásukat. Egyszerűbben: teljesen felesleges a kiürülés után kidobni a palackot, hiszen az még számos alkalommal újratölthető lenne.

kép: britannica.com

Ez alapvetően a cégeknek is jól jönne, hiszen így hosszabb távon a gyártási költségeiket is jelentősen lehetne mérsékelni. Igaz, ehhez első körben ki kell építeni azújratöltéslehetőségét, ami azért nem olyan olcsó, és nem is olyan egyszerű. De nem is példa nélküli, hiszen a DM több külföldi üzlete esetében is próbálkozik ezzel a megoldással.

Irány Budaörs!

Igen, végre itthon is van lehetőség arra, hogy az adott termékeket közvetlenül a magunkkal hozott palackba tölthessük vissza.Vagyis ha ezek mellett a szerek mellett döntünk, és tartósan használjuk őket, akkor a háztartásunknak ebből a részéből sikerül száműzni a műanyag hulladékot.

Ez pedig nagyon jó hír, hiszen a világ jelenleg is fuldoklik a műanyag szennyezésben, amivel egyszerűen képtelenek vagyunk bármit is kezdeni. Hogy mekkora a baj, azt nem is igazánfogjukfel, hiszen akkor nem késlekednének a megszorítások, és a műanyagok kiszorítása a rendszerből. Sokan érzik úgy, hogy a műanyagokújrahasznosításajelentené a megoldást, de ez csak részben igaz.

kép: ledgerinsights.com

Azújrahasznosítássalvalóban lényegesen kevesebb műanyag lenne forgalomban, de tisztában kell lenni azzal, hogy ezek az anyagok az újrahasznosítás során veszítenek a minőségükből, és csak igen véges alkalommal (6-10 alkalom) lehet őketújrahasznosítani, utána mindenképpen a kukában, égetőben, legrosszabb esetben a természetben végzik. Bár azújrahasznosításvagy a kivonás kérdését azújratöltéssem oldja meg, de jóáthidalólehetőséget teremt a műanyagmentességre, hiszen ebben az esetben a műanyagot nem kell átalakítani, azt eredeti formájában tudjuk újra és újra használatba venni.

lead kép: doulton.com