2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Az óceáni műanyagból készít üzemanyagot egy új lehetőség

2020. november 30., 12:00
Az óceáni műanyagból készít üzemanyagot egy új lehetőség

 

https://inhabitat.com/seachange-uses-plasma-arc-technology-to-save-the-oceans-from-plastic-waste/  

Az óceánokon úszó műanyag hulladékkal mindenképpen kezdeni kell valamit, hiszen egyrészt az egész bolygó élővilágára ártalmas a jelenléte, másrészt a klímakataszrófához is hozzájárul, mint minden műanyag. Sok megoldás született már a témában, de most egy újabbal ismerkedhetünk meg, ami abban más, mint a többi, hogy helyben hasznosítja a műanyagot. 

Újrahasznosít? 

SeeChange cég egy egészen új lehetőséget látott meg a plazmaív technológiában. Az említett eljárás lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten - melyet elektromos energia útján nyer – technikailag elpárologtatja a műanyagot is. Vagyis messze nem újrahasznosításról van szó, hiszen annak száma a műanyagok esetében véges, vagyis messze nem megoldás, inkább csak a gond jelentkezésének eltolása lehetséges általa. 

kép: worldanimalprotection.us.org

Sajnos a műanyagok a természetben önállóan csak nagyon sokára, több száz, esetenként akár több ezer év alatt bomlanak le. Addig azonban fizikai aprózódáson mennek keresztül, aminek következtében először mikro, majd nanoműanyagok keletkeznek. Ezek a szervezetekbe jutva gyulladásos folyamatokat váltanak ki, mely sajnos igen komoly kihívást jelent a Föld minden élőlénye számára. 

 

Égetni? 

Azt tudjuk, hogy műanyagot égetni nem jó, hiszen rettenetesen sok mérgező anyag szabadul fel belőle. A plazmaív technológia - mely egyébként 1996 óta jelen van az iparban – azonban nem egyszerűen éget. 18 000°C-os hőt hoz létre, ami olyan, mintha a Nap felszínére dobnánk az anyagot. Ennek megfelelően úgynevezett syngas keletkezik, melyet belső égésű motorok működtetésére is tökéletesen lehet használni - ráadásul összehasonlíthatatlanul kisebb a károsanyag-kibocsátása, mint a hagyományos üzemanyagoknak.  Ezzel a gázzal működnek a SeeChange hajói, melyek a plazmaív technológiával vannak felszerelve. 

kép: eastasiaforum.org

A szerves összetevőkből tehát gáz keletkezik, a szervetlenekből pedig egy fekete, üvegszerű anyag. A cég állítása alapján ez az anyag semmilyen formában nem káros a környezetre, de ami ennél is fontosabb, hogy újrahasznosítható, vagyis nem szemétként, hanem alapanyagként jelentkezik. Hogy mennyire válik be ez az elképzelés, az sok dologtól függ, többek közt attól is, hogy az anyag valóban semleges-e a környezetre, illetve, hogy nagy mennyiségben mit lehet vele kezdeni. 

lead kép: cfr.org

Ezek is érdekelhetnek