2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Termékennyé lehet tenni a szemétszigetet?

2020. szeptember 11., 12:00
Termékennyé lehet tenni a szemétszigetet?

https://inhabitat.com/architects-envison-hawaii-sized-island-made-of-recycled-plastic/  

Sokan és sokféleképpen képzelték már el megoldani azt a problémát, amit a Texasnál is nagyobb szemétsziget jelent, mely a Csendes-óceánon lebeg. Próbálkoztak az összegyűjtéssel, a kémiai lebontással és a szem behunyással is – jelenleg is ez a bevett módszer. Egy holland tervezőiroda azonban egy egészen elképesztő ötlettel állt elő. 

Mi lenne ha... 

A szemétsziget hatalmasra duzzadt, miközben mi, emberek csak a kezünket tördelve ácsorogtunk, és eközben gátlástalanul öntöttük a mocskot a vízbe, melynek jelentős része műanyag. Ezzel nem csak a mikroműanyag - szennyezést terjesztettük el, de állatok milliói számára hoztuk el a biztos halált. A szemét pedig csak gyűlik és gyűlik, még a szemétsziget növekedésének gyorsasága sem csökkent. 

kép: Inhabitat.com

A megoldás a gondra két összetevőből áll. Egyrészt minél gyorsabban és teljes egészében be kell szüntetni a tengerek és óceánok szennyezését - attól függetlenül, hogy ez a szennyezés műanyag, szennyvíz, kommunális hulladék, vegyi anyag, vagy bármi egyéb. Enélkül a szigetet eltüntetni sem igazán érdemes, hiszen előbb vagy utóbb - de inkább előbb - meg fog jelenni újra. 

A másik oldal, hogy magával a szigettel kellene kezdeni valamit. Sokan a takarítás mellett teszik le a voksukat, a holland Whim Architecture azonban éppen az ellenkezőjét javasolja, vagyis hogy maradjon a sziget, ahol van. 

 

Szemétből sziget 

Persze nem abban a formában, ahogyan most is ott lebeg. A tervezőiroda elképzelése szerint a hulladékot a helyszínen kellene válogatni, szelektálni, és a műanyagokból lebegő kockákat sajtolni. Ezeket azután szépen összeilleszteni, melyből végső soron egy Hawaii méretű mesterséges, lebegő szigetet lehetne létrehozni, mely az emberi életre is tökéletesen alkalmas lehet. 

Helyet kapna rajta az emberek befogadására alkalmas “város”, házakkal, parkokkal, irodákkal boltokkal és persze a tengerparttal és a szórakozási lehetőségekkel. A terület fennmaradó részén pedig megfelelő “borítás” után élelmiszertermelést lehetne végezni, többek közt az algatenyésztés virágozhatna a környező vizekben. 

kép: Inhabitat.com

A tervezőiroda azzal is számol, hogy a sziget legalábbis hasonló életkörülményeket teremthetne azoknak az embereknek, akiket a klímakatasztrófa foszt meg az élőhelyüktől - többnyire a kis trópusi szigetek lakóinak. 

A terv egyelőre lukacsos, hiszen sok kérdés megválaszolásra vár, így a tervezőiroda más szakembereket - kémikusokat, biológusokat, tengerbiológusokat, stb.- is igyekszik bevonni a projektbe. 

lead kép: Inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek