2022. december 9. péntek
Natália

A világ legmagasabb szeméttelepe - már az Everest halálzónája is csupa mikroműanyag

2020. november 29., 12:00
A világ legmagasabb szeméttelepe - már az Everest halálzónája is csupa mikroműanyag

Egyre több a hódító, aki a világ legmagasabb pontját szemelte ki magának úti célul. A feladat szép, csakhogy az ember esendő, és nem igazán gondol a következményekre. 

Egyre többen vannak. 

8440 méter magas a Csomolungma, aki ide feljut, elmondhatja, hogy a világ tetején áll, és ez bizony vonzó lehetőség. Elsőnek 1953-ban sikerült legyőzni az emberi teljesítőképesség határait, és meghódítani a csúcsot. Azóta tömegturizmus van a hegyen. Igaz, ez azért kissé túlzás, hiszen közel nem keresik fel annyian a területet, mint mondjuk  Tahitit, de tény, hogy a hegymászók áradata komoly piacot teremtett, ami Nepál számára hatalmas bevételi forrásokat is jelent. 

kép: Doma Sherpa - AFP - Getty

Ha azt gondolnánk, hogy egy idő után kevesebb lesz a hegymászó, akkor tévedünk. Bár sokan meghódították már a csúcsot, többen lesznek, mivel ez egyre könnyebb. Na nem azért, mert lépcsőket vájtak, és nem is a szó hagyományos értelmében. Az itteni akár -50°C és az elképesztő erejű szél így is szinte leküzdhetetlen akadályt jelent, a legfontosabb kihívás azonban az oxigénhiány már kisebb gond, köszönhetően a klímaváltozásnak. A melegedő Föld miatt a csúcsnál is megemelkedik a légnyomás, aminek következtében javul az oxigénellátottság. 

 

Mi a gond? 

A baj az, hogy bár a csúcsot sokan hódítják meg. Ez nem könnyű, és minden erejükre szükségük van. Következésképpen a kiürült palackokat, ételes csomagolásokat, pláne a rossz sátrakat nem viszik magukkal, egyszerűen ott hagyják, ahol éppen vannak. Ennek következtében sajnos a Csomolungma a világ legmagasabban fekvő szeméttelepe lett. Bár a helyi hatóságok igyekeznek takarítani a hegyet, és erre kötelezik a turistákat is, ez vajmi keveset ér. 

kép: Namgyal Sherpa/AFP/Getty

Mostanra pedig az innen származó mintákból is kimutatták mikroműanyag szennyezést. A kiváltója a hegymászók ruhája, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen a hegyen a ruhák súrlódása jelentős. Hogy mi lehetne a megoldás a szennyezés elkerülésére? Mivel a műszálas anyagok jelenleg sokkal jobban képesek tartani a hőt, és megakadályozni az anyag átázását, így egyelőre nem igazán van remény a mikroműanyag-szennyezés visszaszorítására. 

lead kép: summitclimb.com

Ezek is érdekelhetnek