2023. január 29. vasárnap
Adél

Öko csillámok? Nem, sajnos ez sem jött össze...

2020. október 26., 08:00
Öko csillámok? Nem, sajnos ez sem jött össze...

A csillogás szerelmesei vagyunk. Ez igaz átvitt értelemben is, de a szó szoros értelmében szintén, hiszen rajongunk a csillámló porokért. Szórjuk, ahova csak tudjuk, és keverjük mindenbe, amibe csak lehet. Persze az öko - láz ezt a részletet sem kerülhette el, de nagy bukta lett belőle. 

Csillámok 

Jön a Halloween, egy újabb ünnep, amiben számolatlanul lehet önteni a csillámport mindenre. A tökökre, a ruhákra, a hajakra, kalapokra, jelmezekre, sőt, a bőrünkre is. Remekül mutat, csillog, és könnyen le lehet mosni. 

Csakhogy a csillám technikailag mikroműanyag. Eleddig szinte kizárólag PET műanyagból készült, abból az anyagból, amivel riogatnak minket, mivel mikroműanyagként a szervezetbe jutva gyulladásokat okoz. Ezt pedig mi önként és dalolva kenegetjük magunkra, és mindenhova. Az sem vigasztaló, hogy le lehet mosni, hiszen így az élő vizekbe jut, ahol a rombolása nem csak látványos, hanem kiterjedt is. 

 

 

Öko váltás 

A csillámot is elérte a fenntartható szemlélet, így öko - változatok jelentek meg, és hamar népszerűek lettek, hiszen ígérik, lebomlanak, és nem okoznak semmi gondot. De ez azért így nem igaz... 

Két változat terjedt el erősen. Az egyik alapja az eukaliptuszból származó módosított cellulóz, mely fényvisszaverő alumínium bevonatot kap, és erre jön egy réteg műanyag (ennél környezetbarátabb már nem is lehetne...). A másik változat egy ásványból készül, ez többnyire a kozmetikumokban van jelen, és valóban természetes anyag- addig, amíg nem porítjuk, és hintjük meg vele a világot. 

kép: youtube.com

A Cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem vizsgálatokat végzett, hogy kiderüljön, mennyivel jobbak az öko-csillámok a hagyományosnál. Nos, az eredmények szerint semmivel. Mindhárom anyag esetében a vízi ökoszisztémákra gyakorolt hatás pusztító volt, még akkor is, ha semmilyen műanyagot nem juttattunk a vízbe. Ez pedig azt jelenti, hogy a csillogás nem lesz sem fenntartható, sem pedig öko - már ha a csillámról van szó. Ennek megfelelően ne legyenek illúzióink, nincs olyan csillám, mely a természetre ne lenne káros, inkább mellőzzük a használatát. 

Sajnos az, hogy egy termékről állítják, hogy öko, majd bebizonyosodik róla, hogy kicsit sem az, kétségbe vonja a környezetbarát címke létjogosultságát is, de minimum arra kényszerít minket, hogy gondolkodjunk, mielőtt vásárolunk: az adott termék egyáltalán lehet környezetbarát? 

leasd kép: parents-together.org

Ezek is érdekelhetnek