2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Ki lehet szűrni a vízből a mikroműanyagokat!

2020. október 18., 12:00
Ki lehet szűrni a vízből a mikroműanyagokat!

A tengerekben halmozódó műanyag problémájára igazán jó megoldás eddig nem született. Léteznek persze ígéretes projektek, de mire ezek igazi eredményeket produkálnak, addigra azért sok víz lefolyik a Dunán. És ezek a projektek csak a látható műanyagokkal foglalkoznak, a mikroszkópikus szemcsékkel nem. 

Merre tovább? 

A gond nagyon is reális. Azt már láthattuk, hogy mit is okoz a műanyag az állatvilágban. A gyomorba került idegen anyag gyulladásokat okoz, emészthetetlen és végül sajnos halálhoz is vezet. De nem jobb a helyzet akkor sem, ha “csak” rátekeredik az állatokra, hiszen így is fulladást, végtagvesztést okozhat. 

kép: kobis.hr

A műanyagok kezelésére igazán jó megoldás eddig nem született. A hatalmas karokkal az óceánt takarító projekt sokáig akadozott, most elvileg szépen dolgozik. A lebegő műanyagszigetet már termékennyé is igyekeznek tenni a tudósok, vagyis tulajdonképpen legitimálják jelenlétét a tengerben. De mi a helyzet a mikroműanyagokkal? 

 

 

Megoldás? 

A fizikai aprózódáson keresztülmenő műanyagok végül mikroműanyag formájában terjednek el szerte a világon. Így sajnos a szervezetekbe is sokkal könnyebben bejutnak, és gyulladásokat váltanak ki, vagyis kicsit sem jobbak, mint nagyobb társaik, igaz, legalább beléjük gabalyodni nem lehet. Cserébe azonban mindenhol jelen vannak, vagyis fogyasztásuk egyszerűen kikerülhetetlen. 

kép: solorganix.com

A Suzuki azonban egy érdekes megoldással állt elő. Kikísérleteztek egy olyan szűrőt, melyet a hajómotorjaikhoz lehet kapcsolni. Ezeket a motorokat a tengervíz hűti, azt szívják fel, és pumpálják át a rendszeren, majd juttatják vissza a tengerbe. Ide illeszkedik a szűrő, mely egyéb szennyező anyagok mellett a mikroműanyagokat is képes szűrni. Ráadásul a motor teljesítménye sem sérül, hiszen a folyamat végén, a visszajuttatás előtt kapcsolódik a szűrő a rendszerhez. 

Az ötlet jó, és az is dicséretes, hogy a cég szériatartozékként kívánja értékesíteni a szűrőberendezést, de hogy valódi megoldást jelent-e az kérdéses. Mindenképpen nagyon jó, hogy legalább valami történik az ügyben, de ehhez néhány motor kevés lesz, arról nem is beszélve, hogy ez kizárólag a felszíni vizeket érinti, a mélyebb régiókat, vagy a tengerfeneket, ahol a mikroműanyag halmozódik, sajnos nem. 

 lead kép: openaccessgovernment.org

Ezek is érdekelhetnek