2023. március 21. kedd
Benedek

Már itthon is lehet palackot újratölteni a boltban

2020. december 21., 08:00
Már itthon is lehet palackot újratölteni a boltban

Nem is olyan régen adtunk hírt róla, hogy a Dm egyike lett azoknak a cégeknek, akik mára biztosítják a műanyag flakonos tisztítószerek egy csoportjának esetében az újratöltés lehetőségét. Ez azonban sajnos nem hazánkban történt. Eddig. 

Töltsd újra 

 A kezdeményezés lényege az lenne, hogy az ember ne vásárolhasson nyakra - főre műanyag flakonokat, hiszen azokat tárolásra használja csak, és olyan anyagokat tárol bennük, melyek magára a palackra csak minimálisan fejtik ki a hatásukat. Egyszerűbben: teljesen felesleges a kiürülés után kidobni a palackot, hiszen az még számos alkalommal újratölthető lenne.

 

kép: britannica.com

Ez alapvetően a cégeknek is jól jönne, hiszen így hosszabb távon a gyártási költségeiket is jelentősen lehetne mérsékelni. Igaz, ehhez első körben ki kell építeni az újratöltés lehetőségét, ami azért nem olyan olcsó, és nem is olyan egyszerű. De nem is példa nélküli, hiszen a DM több külföldi üzlete esetében is próbálkozik ezzel a megoldással. 

 

Irány Budaörs! 

Igen, végre itthon is van lehetőség arra, hogy az adott termékeket közvetlenül a magunkkal hozott palackba tölthessük vissza. Vagyis ha ezek mellett a szerek mellett döntünk, és tartósan használjuk őket, akkor a háztartásunknak ebből a részéből sikerül száműzni a műanyag hulladékot. 

Ez pedig nagyon jó hír, hiszen a világ jelenleg is fuldoklik a műanyag szennyezésben, amivel egyszerűen képtelenek vagyunk bármit is kezdeni. Hogy mekkora a baj, azt nem is igazán fogjuk fel, hiszen akkor nem késlekednének a megszorítások, és a műanyagok kiszorítása a rendszerből. Sokan érzik úgy, hogy a műanyagok újrahasznosítása jelentené a megoldást, de ez csak részben igaz.  

kép: ledgerinsights.com

Az újrahasznosítással valóban lényegesen kevesebb műanyag lenne forgalomban, de tisztában kell lenni azzal, hogy ezek az anyagok az újrahasznosítás során veszítenek a minőségükből, és csak igen véges alkalommal (6-10 alkalom) lehet őket újrahasznosítani, utána mindenképpen a kukában, égetőben, legrosszabb esetben a természetben végzik. Bár az újrahasznosítás vagy a kivonás kérdését az újratöltés sem oldja meg, de jó áthidaló lehetőséget teremt a műanyagmentességre, hiszen ebben az esetben a műanyagot nem kell átalakítani, azt eredeti formájában tudjuk újra és újra használatba venni. 

lead kép: doulton.com

Ezek is érdekelhetnek