2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Idén három hetet nyertünk, mielőtt elérjük a túlfogyasztást

2020. június 15., 08:00
Idén három hetet nyertünk, mielőtt elérjük a túlfogyasztást

Az emberiség életvitele rászorított minket arra, hogy megalkossunk egy fogalmat, aminek elsőre nem sok értelme van. Ez a túlfogyasztás napja, amikor is elfogy az az erőforrás, melyet egy év alatt kellene elhasználnunk, melyet a Föld egy évre képes számunkra biztosítani. 

Fejlődni kell 

A kényelmünk, fejlődésünk bizony sokba kerül. Nem csak pénzben kifejezve, hanem erőforrásban is, és míg a pénz egy általunk alkotott dolog, az erőforrásaink adottak. A kényelem pedig olyan luxus, melyre mindenki vágyik, és amivel - egyelőre - együtt jár az esztelen pazarlás is. 

kép: sites.google.com

Az emberiség pazarlása hihetetlen mérteket képes ölteni, hiszen miközben a világ egyik felén a éhínség naponta szedi gyermekáldozatait, a másik felén tonnaszám kerül az élelmiszer a szemétbe. A túlfogyasztásunk pedig olyan méreteket ölt, hogy tavaly már július 29-én feléltük azt a erőforrás mennyiséget, melyet a Föld egy évre képes számunkra biztosítani. Ez azt jelenti, hogy szisztematikusan kizsigereljük a bolygót, mely így képtelen megújulni. Ennek következménye pedig a kimerülés és az összeomlás lesz, ami az egész civilizációra hatást gyakorol majd. 

 

3 hét 

A koronavírus rámutatott arra, hogy egészen másképpen is lehetne élni, úgy, hogy közben nem csak a saját érdekeinket nézzük. Nem a bezártság a lényeg, hanem a lassulás, az ésszerűbb élet, a kevesebb pazarlás és a környezet értékeinek védelme. A leállás nem csak a levegőt tisztította meg, nem csak az állatoknak adott egy kis esélyt, hogy újra felfedezhessék a környezetüket, hanem 3 hetet is nyert nekünk. Ennyivel később, augusztus 22-re esik ugyanis 2020-ban a túlfogyasztás napja. 

kép: tjeerdroyaards.typepad.com

Nyilván nem az a megoldás, hogy úgy élünk, mint a karatén alatt, de mindenképpen változtatnunk kell, hiszen még így is 1.6 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy fedezzük a szükségleteinket, pontosabban inkább az igényeinket. 

Autó helyett bicikli, napi bevásárlás helyett heti, vagy kétheti, és kiderül, így is lehet. A home office gazdaságos a cégnek is, ha lehet, tartsuk meg, a külföldi nyaralások száma pedig lehetőleg 2-nél több ne legyen egy évben. Már ezek is elképesztően sokat jelentenének a Földnek, de emellett a házak szigetelése, a fogyasztás ésszerűsítése, a tiszta energiákra való áttérés is szükséges lesz, mielőbb, hiszen csak egy Földünk van, nem több... 

lead kép: dribbble.com

Ezek is érdekelhetnek