2021. október 26. kedd
Dömötör

Hétfőre megesszük a Földet

2019. július 27., 11:00
Hétfőre megesszük a Földet

Hétfőn érkezik a túlfogyasztás napja. Ez elsőre talán nem tűnik olyan szörnyűnek, sőt, lehet hogy aki nem tudja miről is van szó, valamilyen ünnep-szerűségnek véli, mint mondjuk a torkos csütörtök elnevezésű kezdeményezést. Pedig sajnos nem erről van szó. 

Feléljük a tőkét 

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője egy nagyon jó hasonlattal jellemezte ez a napot. Olyan, mintha a természet lenne a tőke, és mi ennek kamataiból élnénk. Jó befektetés, hiszen a kamatok stabilak, elképesztően sok embert lehet belőlük eltartani. Csakhogy mi rendre hozzányúlunk a tőkéhez, tovább nyújtózkodunk, mint a takarónk ér. Ezzel pedig sajnos azt kockáztatjuk, hogy a kamatok amit a megcsappant tőke produkálni képes, már nem lesznek elegendőek, így feléljük a tőkét magát is, és onnan már nincsen tovább. 

kép: dw.com

A túlfogyasztás napja azt a dátumot jelöli, amikor elfogyasztjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait.  

Egyre és egyre többet 

A dátum lesújtóan gyorsan jött el idén. Július 29-én, ami újabb négy nap veszteség tavalyhoz képest, amikor “csak” augusztus elsején értük el ezt a pontot, egy évvel előbb pedig augusztus másodikán. De nem kellett egészen 50 év ahhoz, hogy 5 hónapnyi hátrányba kerüljünk, hiszen 1970-ben a túlfogyasztás napja még december 23-án volt. 

Jelenleg az emberiség pazarló életmódja azt feltételezi, hogy 1,75 – azaz közel két egész Föld áll a rendelkezésünkre. Pedig nem, csupán olyan mértékben zsigereljük ki bolygónkat, ami bizony gyorsan megbosszulhatja magát, és ha elindulunk a lejtőn, amit az időjárási anomáliák, a hosszú szárazságok, tomboló szelek, vagy az özönvízszerű esőzések jelentenek, akkor nagyon nehéz lesz a megállás. 

kép: foodpower.info

Az emberek ilyenkor szeretnek a nagy szennyezőkre mutogatni, a cégekre, államokra, iparra, de ez nem jó stratégia. Jelenleg több, mint 7 milliárd ember él a bolygón, és bizony a mondás igaz: sok kicsi sokra megy! Ha csak arra figyelne mindenki, hogy műanyag zacskó helyett vászonzsákot használjon, hogy fogmosásnál zárja el a vizet, hogy a légkondit csavarja egy kicsit lejjebb, akkor olyan hatalmas változásokat lehetne indítani, ami magával hozná a többit is. 

lead kép: foodtank.com

Ezek is érdekelhetnek