Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Buszok tetején utazó kiskertek?

Buszok tetejére is lehet növényeket telepíteni. igaz, egy kissé bonyolultabb, mint egy növényt elültetni a kertben, de nem lehetetlen. A városokban pedig bármilyen zöld felület igen hasznos lehet - kiváltképp akkor, ha az autóknak szánt területet zöldíti!

Híresőbusznövénykert
2024. július 17. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Passenger,Buses,Parked,At,Ankara,Intercity,Bus,Terminal


Buszok, metró, villamos, parkok és kertek, ezek kellenek a városoknak. Csakhogy lakni is kell valahol, a boltoknak is kell a hely, így nem igazán marad olyan terület, amit még fel lehet használni. A megoldás több összetevős, melyek közül kettő ismertebb is akad. Az első a zöldtető, melyet sok városban ma már kötelezővé tettek. Na nem a régi, csak az új épületek esetében, de ez is haladás.

buszok tetején kis kertek vannak kialakítva, busz halad, megállóban embereket vesz fel
Buszok tetején utaznak a kis kertek. /kép:newatlas.com

A másik megoldással itthon is találkozhatunk, ez pedig a sínek közti terület zöldítése. Ennek ugyan megvannak a hátrányai, hiszen sokszor láthatjuk a fotókat, ahogyan az autók felszántják ezt a területet, de ez nem szabályos, vagyis csupán meg kell szokni a fű ottlétét. Mindezek azonban még mindig kevesek, lehetne még zöldíteni. De hogyan?

Buszok tetejére kerteket!

Mivel több szabad terület egyszerűen nincs, így a kertek kénytelenek valaminek a tetején elhelyezkedni. Ezek a házak, ahogyan már írtuk, de van még lehetőség!
Pontosan ezt látta meg Marc Granen, aki a buszokat álmodta újra, Phyto Kinetic gyeptetős buszok formájában. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a tömegközlekedés robusztus résztvevői olyan tetőt kapnak, mely nem csak mutatós, hanem a levegőt is tisztítja. Ehhez azonban némi átalakításra van szükség.

kép: youtube.com

A busz tetejét nem földdel borítják be, mert az nagyon nehéz lenne. Egy különleges hidroponikus habot használnak, hét centi vastagon, mely lényegesen könnyebb, mint a föld, így nem terheli a buszokat, nem növeli azok károsanyag-kibocsátását. Az öntözésre is gondoltak, mely nyáron semmilyen plusz költséget nem jelent, mivel azt a légkondiból rendszeresen csöpögő vízzel oldották.

És hogy van-e ennek értelme? Spanyolországban, Girona városában egy turistabuszon már láthatjuk a kivitelezést, de egyelőre csak itt. Ha azonban egy olyan metropoliszban – mint például New York –, ahol több ezer busz rója az utakat, az összes jármű ilyen tetőt kapna, az nagyjából 100 ezer négyzetméternyi plusz zöldterületet, mozgó kerteket eredményezne.

forrás

Nyitókép: Shutterstock