Június 25. Kedd, Bocsárd

14 000 négyzetméteres tetőkert épül Párizsban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Párizsban, a 15. Kerületben kapott helyet az ExpoPortede Versailles kiállítási tér, melynek egyik célja, hogy a városi fenntartható életet népszerűsítse, illetve a városi növénygazdálkodásra nyújtson alternatívákat. A hatos pavilon pedig ennek iskolapéldája lehet.

Városi kertek

Ma már a bőrünkön érezzük, hogy a városi környezet, az itteni szennyezett levegő, a zsúfoltság és az életvitel nem fenntartható, mert saját magunkat pusztítjuk el vele. Túl sok a beton és az ember, és ehhez képeselképesztőenkevés a zöld terület. Csakhogy a városok kialakulása nem éppen a hatalmas zöldterületeknek kedvez.

kép: culturacolectiva.com

Ez azt jelenti, hogy egy sűrűn lakott települést, mint amilyen Párizs, nem éppen egyszerű zöldíteni. És ehhez az olyan hatalmas parkok is kevésnek bizonyulnak, mint aTuileirákkertje. Hiszen bár itt valóban vannak fák, növények, de ez semmit nem változtat a többi részen, ahol a zöld messze nem foglal el elegendő felületet.

Merre?

Arra már megkaptuk a választ, hogy hol is tud zöldíteni egy város: a tetőn. A kivitelezés azonban nagyon sokszor elmarad. Pedig itt nem csak a parkok számára akadna hely, hanem a városi élelmiszertermesztés is remekül elfér, amire Párizsban nagy szükség van, hiszen itt az élelmiszerek átlagosan megtett útja 1200 km körül alakul.

kép: VALODE&PISTRE ARCHITECTES-ATLAV - AJN

A 6-os pavilon teteje ezért egy 14 000 négyzetméteres kertté alakul, melyben nem csak dísznövények, hanem gyümölcsfák és vetemények is helyet kapnak, igaz, a városi környezethez alkalmazkodva. Ez azt jelenti, hogy nem a földben, hanem kókuszrostban (hidroponika), illetve szabad gyökérzettel (aeroponika) nevelik őket, ami rengeteg helyet spórol és aminek köszönhetően naponta (!) 1 tonna élelmiszer előállítására lesznek képesek. Az építkezés várhatóan 2022-re készül el, vagyis két év múlva a környező boltokban már kapható lesz avegyszermentesentermesztett élelmiszerek tömege, amiért csak a tetőre kellett felmenni, nem kilométerekkel odébbkamionozni, esetleg hajón, vagy repülőnbehozatniaz árukat.

lead kép: renovation-portedeversailles.com