Július 3. Szerda, Kornél, Soma

Nevet és előrejelző rendszert a hőhullámoknak!

Nem is gondolnánk, de a legtöbb halálos áldozatot követelő természeti jelenség nem a tornádó, de még csak nem is az áradások, hanem a hőség. A hőhullámok ráadásul egyre gyakoribbak, egyre erőteljesebbek, így sajnos az áldozatok száma is emelkedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Ha minden halálesetnél fel lehetne deríteni a kiváltó okot, akkor egy-egy durva hőhullám ezerszám szedné áldozatait az adott területen. Ennyire azonban nem látunk rá a hatásokra, hiszen nem vagyunk képesek minden halálesetet kivizsgálni. Azonban a hőség olyan rizikófaktorrá növekedett, amivel számolni kell. 

hőhullám,hőmérő,tengerparti,háttérrel
A hőhullámok annyi áldozatot szednek, hogy kénytelenek leszünk rájuk jobban odafigyelni. / Fotó: Freepik

A hőhullámok jelentőségét jól érzékelteti az a tény is, hogy a szakemberek már egy ideje lobbiznak azért, hogy névvel lássák el ezeket a jelenségeket, akárcsak a hurrikánokat. Ugyanis a viharrendszerek megszemélyesítése révén az emberek jobban odafigyelnek rájuk, megértik veszélyüket. 

Fotó: Freepik

Ugyanezen oknál fogva igyekeznek elérni azt is, hogy a hőhullámok esetében is rendszeresítsenek egy külön előrejelző központot, mely figyelmeztetéseket és felhívásokat adhat ki. Ezzel csökkenthető lenne a halálos áldozatok száma, amire nagyon nagy szükség lenne. Ezért is indult el a HeatRisk nevű szolgáltatás, mely az USA területén ezt a feladatot igyekszik ellátni, de ilyenből még sokkal többre lenne szükség! 

forrás

A nyitókép forrása: siraphol s. / Freepik