Július 5. Péntek, Emese, Sarolta

A forró éjjelek növelik a stroke kockázatát

A klímaváltozással szaporodik az úgynevezett trópusi éjszakák száma is. Ilyenkor a hőmérő higanyszála nem süllyed 20°C alá, a szervezetünk pedig nem képes olyan hatékonyan pihenni. Ennek pedig következményei vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Nemcsak a trópusi, hanem a HNE (Hot Night Excess) index alapján “forró éjjelek” kategóriába sorolt éjszakák száma is emelkedik. Ez az index mindig egy adott régióra vonatkoztatva értékelhető és azokat az időszakokat veszi számba, melyek egy meghatározott küszöbérték felett vannak. Ez a határérték pedig az adott területen az, melyet csak a legmelegebb éjszakák 5%-a lép túl. 

forró éjjelek,megviselik,a,szervezetet
Fotó: pixabay

Egy friss kutatásban a stroke és a meleg éjjelek kapcsolatát vizsgálták, mintegy 11 000 esetet figyelembe véve. A kutatásban a HNE index 14,6°C volt, ami igen alacsonynak tűnhet, ám a vizsgálati területen ez az érték magasnak számít. A kutatás pedig elkeserítő eredménnyel járt. 

A forró éjjelek megviselik a szervezetet / Fotó: pixabay

A melegebb éjjelek mintegy 7%-kal növelik a stroke kockázatát, mely már így sem alacsony a környezeti ártalmaknak köszönhetően. Ráadásul az idősek és a nők jobban ki vannak téve az agyi érkatasztrófáknak, és a helyzet a klímakatasztrófa kiteljesedésével csak romlani fog. 

forrás