Július 5. Péntek, Emese, Sarolta

Érkeznek a “lehetetlen” hőhullámok

Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy az ember által előidézett klímakatasztrófa bizony komoly áldozatokat követel. A hőhullámokat elnevezni már egy ideje tervben van – ezzel igyekeznek jobban felhívni rájuk a figyelmet, akárcsak a ciklonok esetében -, most pedig több olyan hőhullámot is regisztráltak, melyek “lehetetlenek”.

Híresőhőségmeleghőhullám
2024. május 20. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Vector,High,Temperature,Warning,Square,Sign.,Extreme,Hot,Thermometer,Temperature

Nem a kialakulásuk az, hiszen hőhullámok eddig is voltak. A lehetetlen szó arra utal, hogy az emberi tevékenység klímára gyakorolt hatásai nélkül ilyen mértékű (elhúzódó és magas hőmérsékletű) hőhullámok nem jöhetnének létre. Az áprilisban Ázsiát sújtó hőhullámok elképesztő adatokkal szolgáltak, és abban a tudósok egyetértenek, hogy ez nem jöhetett volna létre akkor, ha az ember nem rombolja a klímát. 

hőhullámok,túristák,hűsítik,magukat,egy,szökőkútban,Tourist,Refreshes,His,Head,With,Water,From,A,Fountain,On
Fotó: Massimo Todaro / Shutterstock

Ázsiában a mérések és megfigyelések egyelőre nem annyira pontosak, mint Észak-Amerikában vagy Európában, ennek megfelelően azt sem lehet biztosan tudni, hogy hány halálesetet lehet a hőség számlájára írni. A becslések szerint azonban akár milliók is előbb halnak meg a kontinensen a hőhatások miatt, mint kellene. Ez elsőre ugyan erős kijelentésnek tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy a hőség ellen jól védekező Európában az utóbbi években 25%-kal nőtt a hőség halálos áldozatainak száma, akkor már nem is tűnik olyan lehetetlennek. 

Tired,Fatigued,Engineer,Worker,Constructor,Working,In,Construction,Site.
Fotó: Quality Stock Arts / Shutterstock

A hőhullámok pedig jönnek, egyre sűrűbben. Indiában 45-ször valószínűbb ilyen “lehetetlen” hőhullám kialakulása, Palesztinában például 5-ször nagyobb az esélye. Ehhez pedig még hozzá kell számolni az adott terület humanitárius adottságait és problémáit is. A mostani hőség, mely a Gázai-övezetet is érintette sokkal nagyobb gondot jelentett, mint egyébként tette volna. Ez a háborús helyzetnek, a menekülttáborok zsúfoltságának és például a vízhez való korlátozott hozzáférésnek köszönhető. 

New,Delhi,,India-,May,9,2022:,Man,With,Umbrella,Crossing
A hőhullámok Indiában már most hatalmas problémát jelentenek / Fotó: PradeepGaurs / Shutterstock

forrás