Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Kínában 35°C-os forróság éjjel is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hőhullámok terén idehaza is bőven adódik tapasztalat, sőt, sajnos egyre több esetben kell számolni ezzel a jelenséggel. Ráadásul sokszor társul a hőhullámokhoz az úgynevezett trópusi éjszaka, mikor a hőmérséklet éjjel sem hoz jelentős enyhülést.

Persze hőhullám nem csak nálunk alakul ki. Kína Szecsuan tartománya is ismeri ezt a jelenséget, sőt, komolyabb hőmérsékleti maximumokkal kénytelen szembenézni, mint mi. A maximumok augusztus közepén elérik a 44-45°C-ot is.

A hőhullámok mellett érkező trópusi éjszakák melege sajnos azokkal, akik ezt nem szokták meg, komolyan képes kibabrálni. A melegben az éjjeli pihenés nem valósul meg olyan jól, dekoncentráltság, kimerültség jelentkezik. Ez pedig már 25°C körül is észlelhető.

Szecsuanban azonban jó eséllyel rekord is született augusztus 21 én virradóra, mivel éjjel 34,8°C-ot mértek, igaz, egyelőre ezt az adatot hivatalosan még nem erősítették meg. Azonban ha már 25°C-ban sem lehet kellemesen pihenni éjjel, akkor vajon a 35°C-os forróság milyen éjszakát eredményezhet?

Mindenesetre a légkondik csúcsra lettek járatva a tartományban, ami azonban problémás, hiszen az energiatermelés akadozik. Ennek egyik oka, hogy a kiszáradó folyók által üzemeltetett vízerőművek nem képesek olyan mértékű áramtermelésre, mint kellene.

képek és lead kép: shutterstock