Július 5. Péntek, Emese, Sarolta

A klímaváltozás az agyat is tönkre teheti

Az éghajlatváltozásnak megvannak a maga egészségügyi aspektusai is, hiszen az extrém hőhullámok bizonyíthatóan egyre több áldozatot követelnek. De természetesen a nagy melegek egyes betegségek nagyobb elterjedésének is kedveznek, a pára, vagy éppen az aszály szintén hatással lehet az egészségünkre. Most azt is bizonyították, hogy a klímakatasztrófa az agyunkra is negatív hatást gyakorol.

Híresőklímaagyegészség
2024. május 21. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Human,Head,And,Brain.deep,Learning,,,Machine,Learning,And,Artificial

 A problémát a szélsőségessé váló időjárási mintázatiok jelentik. A nagyon magas, illetve a nagyon alacsony hőmérsékletek, valamint a nagy napi hőingás mind olyan tényezők, melyek hatást gyakorolnak szervezetünkre, ezen keresztül pedig az agyra is. Az ULC (University College London) gondozásában megjelent tanulmány rámutat arra, hogy sebezhetőbbek vagyunk a klímakatasztrófával szemben, mint gondolnánk. 

3d,Illustration,Of,Human,Brain,On,Black,Background
Fotó: Thomas Design

Az extrém hőhullámok alkalmával több demenciában szenvedő beteg kerül korházba vagy hal meg, több stroke alakul ki, ráadásul sok más neurológiai állapot romlása figyelhető meg - például migrén, epilepszia, Alzheimer-kór vagy agyhártyagyulladás. A kutatók azt is megállapították, hogy sok, gyakori pszichiátriai állapotra is ilyen hatást gyakorol a klímakatasztrófa. Ilyenek a szorongás, a depresszió vagy éppen a skizofrénia. 

Surreal,Confident,Woman,With,Crossed,Hands,And,Factory,Instead,Of
Fotó: StunningArt

A május 15-én megjelent tanulmány 332 másik dokumentum elemzése révén született, de a szerzők rámutatnak arra a tényre is, hogy ezek a vizsgálatok mind csak az aktuális helyzetet elemzik, nem számolnak a jövő lehetőségeivel, a klímakatasztrófa mértékének akár nagy arányú fokozódásával. Ez pedig hiba, hiszen a jelenség és az agyi állapotok között összefüggés jelentős, vagyis mindenképpen további vizsgálatokra van szükség. 

Concept,Or,Conceptual,Group,Of,Green,Forest,Tree,On,Dry
Fotó: design36

forrás