Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Újabb betegséggel kapcsolódnak össze a mikro és nanoműanyagok

Híreső
2024. május 05. 14:00
Macro,Shot,Of,A,Test,Tube,Full,Of,Micro,Plastics

A mikro és nanoműanyagok tekintetében ma már nem lehetünk elnézőek. Sajnos mostanra a világ minden egyes pontján megjelentek, kikerülhetetlenül, tartósan az életünk részévé váltak. 

Microplastic,In,Food,,Environment,And,Health,Concept,,Person,Putting,A
Fotó: Andrzej Rostek

Ráadásul nem is nagyon igyekszünk azon, hogy lehetőleg kevés ilyen anyag jusson el hozzánk, hiszen továbbra is előszeretettel vásároljuk a műanyag poharakat, kulacsokat, ételtartókat, zacskókat és mindent, ami csak elérhető. 

Unrecognizable,Female,Scientist,Showing,Blue,Glitter,In,Facial,Cream,Sample
Fotó: David Pereiras

Holott ezekről is igen nagy mennyiségben válnak le a műanyagdarabok, még ha ezt nem is lehet látni. A mikro és nanoműanyagok pedig bizonyítottan elősegítik a sejthalált és beleszólnak a sejtek anyagcserefolyamataiba. Egy friss tanulmány ma már azt is igazolja, hogy ezek az anyagok összefüggésben vannak a bél gyulladásos folyamataival, sőt, azok intenzitása egyenes arányban van a mikro és nanoműanyagok mennyiségi növekedésével a szervezetben. 

Close-up,On,A,Pile,Of,Micro,Plastic,Particles.,Concept,For
Fotó: SIVStockStudio

Mivel a környezetünk is tele van ezekkel az anyagokkal, teljsen nem tudjuk őket kikerülni, de ez messze nem jelenti azt, hogy nincsen fegyverünk ellenük. Ez pedig a vásárlásaink révén valósul meg. A fém kulacs és az alumínium üdítős doboz mindenképpen jobb választás, hiszen az alumínium akárhányszor újrahasznosítható, minőségi romlás nélkül. Az ételtárolás területén is sok alternatíva mutatkozik, de még a műszálas ruhákat is el lehet kerülni, így mosással sem kerül a környezetbe tonnaszám a mikro és nanoműanyag. 

 

műanyagegészségbetegség