Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Kegyetlen atlanti hurrikánszezon elé nézünk

A NOAA, vagyis az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörfigyelő Hivatal minden évben előrejelzést ad ki a várható hurrikánszezonról 1999 óta. Erre nagy szükség is van, hiszen a hurrikánok minden évben jelentős pusztítást visznek véghez az érintett területeken.

HíresőszezonhurrikánLa Nina
2024. május 29. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

 

Idén is kiadta a NOAA az előrejelzését, de soha eddig nem volt ilyen borúlátó a jóslat. Idénre a légköri és az óceánhőmérsékleti, áramlási adatok alapján 8-13 hurrikánra van kilátás az atlanti szezonban. 

hurrikán,szezon,atlanti,hullámok,világító,torony
Fotó: Pixabay

A szezon hivatalosan júniusban indul és novemberig tart, de nagyon sok esetben a hurrikánok nem tartják magukat az előirányzott kerethez és bőven előbb, vagy később is létrejönnek. 

Hurrikán műholdfelvételen (képünk illusztráció) / Fotó: Pixabay

Idénre a hivatal 4–7 kifejezetten erős, 4-es, 5-ös kategóriába tartozó hurrikánt valószínűsít. A kifejezetten durva szezon a rekordközeli – vagy sok helyen rekordmeleg – óceánfelszínnek, valamint a La Nina jelenség várható kialakulásának köszönhető. Utóbbi a szélnyírás megváltozása révén, míg előbbi a közvetített energia okán járul hozzá a pusztító erejű hurrikánok kialakulásához. 

forrás