Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Az AI szerint ezek a fővárosok járnak a legrosszabbul a klímakatasztrófával

Híreső
2024. február 03. 08:00
South,Beach,,Miami,Beach.,Florida.

A klímakatasztrófa nem csak a kisvárosokat érinti, nem csak az erdőségeket vagy a mélytengereket teszi tönkre. Az AI-szerint 10 nagyváros, pontosabban főváros van azon területek közt, melyekre a klímakatasztrófa végzetes lesz, vagy lehet.

Aerial,View,Of,Jakarta,Downtown,Skyline,With,High-rise,Buildings,With
Fotó: Akhmad Dody Firmansyah

Ezek közt kevés esélye van a “túlélésre” a Haiti fővárosának, Port-au-Prince-nek, hiszen már most is sorra érik a természeti katasztrófák. Mégsem ez jelenti a problémát, hanem az, hogy biztonságossá tétele elképesztő összegeket emésztene fel.

Aerial,View,Of,Old,Delhi,From,Roof,Of,Jama,Masjid
Fotó: Richie Chan

Omán fővárosát a kiszáradás és a végzetesen megemelkedő hőmérséklet fenyegeti, amik ellen ráadásul nem is nagyon tudnak mit tenni. A pénz itt nem feltétlenül jelent gondot, azonban búra alá zárni egy egész várost mégsem lehet. Miami helyzete valamivel jobb, mivel itt a hurrikánok és az emelkedő tengervíz okozza a kritikus hatásokat, ezek ellen pedig a város átépítése révén elég sokat lehet tenni - legalábbis egy darabig.

Shanghai,Shanghai
Fotó: HelloRF Zcool

Jakarta rég szerepel az ilyen listákon, költöztetik is a fővárost, de felkészülhet Lima, Lagos, Manila és Shanghai is, sőt, Delhi számára is hasonlóan romboló jövőt kínál a melegedő klíma. Hazánk fővárosa egyelőre nem szerepel a legrosszabb helyzetben lévő területek listáján, de hiba lenne azt gondolni, minket, Budapestet nem fogja tragikusan érinteni a klíma megváltozása.

 

klímaveszélyváros