Június 16. Vasárnap, Jusztin

La Nina

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az ENSO jelenséggel már foglalkoztunk, tudjuk, hogy annak mozgatórugója a meleg tengerfelszín. A tudósok azonban néhány évtizede azt is elkezdték vizsgálni, hogy mi történik akkor, ha a tenger felszíne nem melegebb, mint az átlagos - vagyis nem az El Nino jelenséghez ideális feltételek vannak, hanem éppen ellenkezőleg.

A kislány

Mivel éppen a hideg tengerfelszín hozza létre a jelenséget, ezért a tudósok a La Nina, vagyis a kislány névvel illették a jelenséget. Azokban az években, amikor a tenger felszíne a szokásosnál hidegebb, akkor sem a Walker-cirkuláció, sem a tengeráramlások iránya nem változik meg, csak mindezek erősebbé válnak.

kép: NOAA

A kutatások szerint a legtöbb esetben, amikor bekövetkezett egy El Nino év, akkor azt egy La Nina követte, vagyis a rendszer igyekezett “egyensúlyba” kerülni. A jelenség definíciójának jogosságát a tudományos életben többen is vitatják, ennek ellenére az jól megfigyelhető.

Dühös

A La Nina évében az Atlanti-óceán felett 50%-kal gyakoribbak a hurrikánok, mint az ElNinoévében. És ha ez még nem lenne elég, az átlagos szélsebesség is nagyobb a hurrikánokban, ahogyan az átlagos erejük is megemelkedik.

kép: quasarex.com

A szélerősség emelkedése természetesen a hurrikánokkal együtt járó károk mértékét is jellemzően megemeli, így nagyon is fontos, hogy mikor lehet számítani egy La Nina évre.

(forrás:Dr.GyuróGyörgy - ELTE, Meteorológiai Tanszék)

lead kép: conserve-energy-future.com