Április 27. Szombat, Zita

Lassan de biztosan érkezik a 6-os kategória a hurrikánokhoz

Híreső
2024. február 08. 11:00
Hurricane,Super,Typhoon,Over,Ocean,Atmospheric,Cyclone

A klímakatasztrófa gyökeresen alakítja át a mindennapjainkat, bár ezt sokszor csak akkor vesszük észre, mikor kézzelfogható jeleivel is találkozunk. Elsőre talán nem tartanánk olyan rossz dolognak a melegedő tengervizeket, hiszen kellemesebb lesz bennük úszkálni, de ennél lényegesen nagyobb hatásai vannak.

Toronto,,Gta,,Canada,,Tornados,And,Hurricanes,Cause,Property,Damage,And
Fotó: eskystudio

A hurrikánok, tájfunok és bármilyen ciklon ugyanis erejét éppen a meleg víz miatti feláramlásokból nyeri. Minél melegebb a víz, annál erősebbé válhat egy-egy ilyen természeti jelenség. És sajnos tény, hogy a tengerek melegedését megállítani sem lehet, ez egy elkerülhetetlen és szükségszerűen végbemenő részlete a klímakatasztrófának.

Hurricane,Florence,Over,Atlantics.,Satellite,View.,Super,Typhoon,Over,The
Fotó: Vikks

Az egyre erősebb ciklonok arra ösztönzik a tudományos közösséget, hogy módosítsák az ilyen viharok erősségének mérésére szolgáló Saffir-Simpson skálát. Az eddigi 5-ös kategória ugyanis, bár felső határral nem rendelkezik, nem írja le kellően jól a viharok erősségét.

Hurricane,Season,With,Symbol,Sign,Against,A,Stormy,Background,And
Fotó: Ronnie Chua

A tudományos közösség szükségesnek tartja a 6-os kategória bevezetését. Ennek értelmében azokat a ciklonokat, melyek szélerőssége tartósan eléri, meghaladja a 308 km/h-ás sebességet már ebbe a kategóriába kellene sorolni. Ráadásul már most is, sőt, 10 éve is léteztek olyan viharrendszerek, melyek ebbe a kategóriába tartozhattak volna, akár a 2013-as Haijan, akár a 2015-ös Patricia hurrikán esetében.

erőhurrikánszél