
Egy új kutatás szerint a klímaváltozás nemcsak a rizs terméshozamára és tápértékére van hatással, hanem növelheti a rizsszemekben felhalmozódó szervetlen arzén mennyiségét is, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a jövőben.
A kutatók szabad levegős kísérleteket végeztek emelt szén-dioxid-szint és magasabb hőmérséklet mellett, és azt találták, hogy ezek az éghajlati tényezők együttesen elősegítik az arzén felszívódását a rizsnövényekben.
A vizsgálat több éven át zajlott, és a rizsre alapozott étrenden élő kelet- és délkelet-ázsiai országok lakosságának kitettségét modellezték. Az eredmények alapján 2050-re az arzénnak való kitettség, valamint az ehhez kapcsolódó rákos és egyéb betegségek kockázata jelentősen megnőhet - különösen azokban az országokban, ahol a rizst elárasztott földeken termesztik.
A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a rizs által közvetített arzén komoly probléma, arra mielőbb megoldást kell találni, hiszen a jelenlegi klímaváltozási előrejelzések alapján a gond gyorsan súlyosbodhat. A kutatás rávilágít arra, hogy az éghajlatváltozás nem csupán környezeti, hanem közegészségügyi kihívásokat is tartogat, és olyan helyzeteket idéz elő, melyek messze túlmutatnak a “melegszik az idő” elképzeléseken...
Forrás:thelancet.com
Nyitókép: Shutterstock/jamaludinyusuppp