Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

A rizs jelentős metánkibocsátó, de ez változhat

A világon a legtöbb ember alapvető élelmiszere nem a kenyér, hanem a rizs. Termelése – annak köszönhetően, hogy elárasztott földeken történik – jelentős metánkibocsátással jár, mivel a metántermelő organizmusok nagyon jól érzik magukat az ilyen környezetben.

Híresővízrizsmetán
2024. augusztus 11. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Ripe,Rice,In,Farm,Fields.,Autumn,Harvest,Season.


Az elárasztás lényege, hogy a rizs kártevői, valamint a gyomok nem kapnak teret, ezzel pedig a termelés biztonsága jelentősen megnő. A Rize névre keresztelt startup azonban egy olyan technikát dolgozott ki, melynek segítségével a metánkibocsátás jelentős mértékben csökkenthető, miközben a terméshozam még növekszik is.  

rizs, növény
A rizs bizony nagy mumus, de ennek nem kell így lennie. /Fotó: su prasert / Shutterstock

Nem vegyszerekről vagy bonyolult eljárásokról van szó. Az AWD (váltakozó nedvesítés és szárítás) technológia lényege, hogy az elárasztott területet hagyják kiszáradni, majd újra elárasztják – egy termelési időszakban egyszer vagy akár kétszer is. 

Young,Rice,Plants,Grow,Well,In,Watery,And,Muddy,Land.
Fotó: Hazar Gryan / Shutterstock

Ezzel nemcsak a metánkibocsátás csökken, de a víz-stressz hatására, mikor kiszárad a terület, a rizs gyökerei is intenzívebben növekednek, vizet keresve. Az újbóli elárasztásnál így több növény jön létre, ami magasabb terméshozamot eredményez, mindezt természetes módon.

forrás

Nyitókép: Shutterstock