Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Nem csak az árammal, a vízzel is meg kell tanulni spórolni - sürgősen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy az árammal hogyan lehet takarékoskodni azt az elmúlt téli időszak nagyon jól megtanította, hiszen olyan áremelkedéssel kellett számolni, hogy az ember kétszer is meggondolta, bekapcsolja-e az elektromos eszközeit, vagy sem. Mostanra azonban nyilvánvaló vált az is, hogy a vízzel való spórolás ugyan ilyen fontos, hiszen a döbbenetes melegek és szélsőséges csapadékeloszlás vízhiányos időszakokhoz vezet.

Természetesen lehet azzal kezdeni a felsorolást, hogy a kerti medencéket és zuhanyokat felejtsük el, de ez nagyon sok esetben nem, vagy csak nagy lemondásokkal valósítható meg. Ha már van medence, akkor legalább arra ügyeljünk, hogy a lehető legkevesebb víz menjen veszendőbe. Ha nem téliesítjük, hanem leengedjük a vizet, akkor azt locsoljuk el a kertben, hiszen, ha 1-2 hétig nem vegyszerezzük a növényeknek sem árt - igaz, így a medencetestet kicsit jobban ki kell majd takarítani.

Az esővíz gyűjtése szintén olyan részlet, ami a kertben viszonylag könnyen és egyszeri beruházással megvalósítható. Ez pedig nem csak igen nagy mennyiségű víz spórolását teszi lehetővé, hanem a veteményt vegyszermentesen tudjuk öntözni, ami nem utolsó szempont!

A szürkevíz felhasználására a mindennapokban égetően nagy szükség lenne, azonban ezt megoldani egyelőre nagyon nehéz és körülményes is. Annyit mindenképpen megtehetünk, hogy a fürdőkád helyett a zuhanyt választjuk - lehetőleg rövid tusolási idővel -, hogy a fogmosáshoz elzárjuk a csapot és hasonló apróságok, melyek összességében igen nagy megtakarítást eredményeznek. Ráadásul a vízdíj várhatóan emelkedni fog, vagyis a spórolás a pénztárcánkon is láthatóvá válik.

A wc öblítésére ivóvizet használni nonszensz, de más lehetőség egyelőre nemigen mutatkozik. Az öblített víz mennyisége azonban csökkenthető. Ezt a tartályon is be lehet állítani, ha leemeljük a tetejét, de ha erre nincsen lehetőség, egy nagyobb műanyag palackot töltsünk meg vízzel és helyezzük a víztartályba, így is spórolhatunk vizet – nem is keveset!

Hideg vizet a nagy melegben nem a csapból, hanem a hűtőből érdemes “nyerni”, mivel a csapból rengeteg vizet elfolyatunk, mire a víz kellemesen hűvös lesz. Ha a hűtőben tárolunk egy palack csapvizet, akkor a hideg víz azonnal adott, nem pazarlunk.

Tusolni sem kell minden nap! Ez természetesen nem a nyári, izzasztó időszakra igaz, de télen, amikor az ember igazán még csak meg sem izzad, kimaradhat a tusolásból is egy-egy nap, ebből gond biztosan nem lesz, a bőrünk pedig még hálás is lesz érte!

képek és lead kép: pixabay