Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Nem csak az árammal, a vízzel is meg kell tanulni spórolni - sürgősen!

Zöld zóna
2023. július 31. 11:00
null

Hogy az árammal hogyan lehet takarékoskodni azt az elmúlt téli időszak nagyon jól megtanította, hiszen olyan áremelkedéssel kellett számolni, hogy az ember kétszer is meggondolta, bekapcsolja-e az elektromos eszközeit, vagy sem. Mostanra azonban nyilvánvaló vált az is, hogy a vízzel való spórolás ugyan ilyen fontos, hiszen a döbbenetes melegek és szélsőséges csapadékeloszlás vízhiányos időszakokhoz vezet.

Természetesen lehet azzal kezdeni a felsorolást, hogy a kerti medencéket és zuhanyokat felejtsük el, de ez nagyon sok esetben nem, vagy csak nagy lemondásokkal valósítható meg. Ha már van medence, akkor legalább arra ügyeljünk, hogy a lehető legkevesebb víz menjen veszendőbe. Ha nem téliesítjük, hanem leengedjük a vizet, akkor azt locsoljuk el a kertben, hiszen, ha 1-2 hétig nem vegyszerezzük a növényeknek sem árt - igaz, így a medencetestet kicsit jobban ki kell majd takarítani.

Az esővíz gyűjtése szintén olyan részlet, ami a kertben viszonylag könnyen és egyszeri beruházással megvalósítható. Ez pedig nem csak igen nagy mennyiségű víz spórolását teszi lehetővé, hanem a veteményt vegyszermentesen tudjuk öntözni, ami nem utolsó szempont!

A szürkevíz felhasználására a mindennapokban égetően nagy szükség lenne, azonban ezt megoldani egyelőre nagyon nehéz és körülményes is. Annyit mindenképpen megtehetünk, hogy a fürdőkád helyett a zuhanyt választjuk - lehetőleg rövid tusolási idővel -, hogy a fogmosáshoz elzárjuk a csapot és hasonló apróságok, melyek összességében igen nagy megtakarítást eredményeznek. Ráadásul a vízdíj várhatóan emelkedni fog, vagyis a spórolás a pénztárcánkon is láthatóvá válik.

A wc öblítésére ivóvizet használni nonszensz, de más lehetőség egyelőre nemigen mutatkozik. Az öblített víz mennyisége azonban csökkenthető. Ezt a tartályon is be lehet állítani, ha leemeljük a tetejét, de ha erre nincsen lehetőség, egy nagyobb műanyag palackot töltsünk meg vízzel és helyezzük a víztartályba, így is spórolhatunk vizet – nem is keveset!

Hideg vizet a nagy melegben nem a csapból, hanem a hűtőből érdemes “nyerni”, mivel a csapból rengeteg vizet elfolyatunk, mire a víz kellemesen hűvös lesz. Ha a hűtőben tárolunk egy palack csapvizet, akkor a hideg víz azonnal adott, nem pazarlunk.

Tusolni sem kell minden nap! Ez természetesen nem a nyári, izzasztó időszakra igaz, de télen, amikor az ember igazán még csak meg sem izzad, kimaradhat a tusolásból is egy-egy nap, ebből gond biztosan nem lesz, a bőrünk pedig még hálás is lesz érte!

képek és lead kép: pixabay

vízáremelkedésspórolás