Április 12. Szombat, Gyula

A mediterrán népek tudják mi kell a bolygónak! 

A klímakatasztrófa átalakítja a gondolkodásunkat, de mindenképpen hatással lesz az étkezési szokásainkra is. Ez pedig talán nem is akkora gond, hiszen a mostani étkezési kultúrák közül nagyon sok egészségtelen és nem fenntartható - nem úgy a mediterrán étrend! 


Azzal már egy ideje tisztában vannak a tudósok, hogy a mediterrán étrend nagyon jót tesz az emberek egészségének, a sok gyümölcs és zöldség mellett a mértékkel fogyasztott halak és szárnyasok, valamint a kifejezetten kevés vörös hús egészségügyi szempontból mindenképpen ideális. 

A mediterrán élet szépségének alapja az étrend!
A mediterrán élet szépségének alapja az étrend! Fotó: monticello / Shutterstock

A tudósok azonban összeállítottak egy olyan értendet, amit bolygómentőnek is lehetne tekinteni, hiszen lényeges a fenntarthatóság és az egészség, mely gazdasági értelemben is előnyös. A két étrend pedig meglepően hasonló. 

Kis finomságokban térnek csak el, de ez nem gond, mivel a mediterrán étrend és a bolygómentő is rugalmas, a helyi lehetőségekhez alkalmazkodik. Hogy ez számunkra, magyarok számára mit jelent? A klímakompatibilis étrend sokkal kevesebb kolbászt és marhahúst jelent, ellenben sokkal több lédús gyümölcsöt, roppanós zöldséget és halat, amivel idehaza többnyire csak ünnepekkor, vagy a nyári szezon alatt találkozunk. 

forrás

Nyitókép: monticello / Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!