
A klímakatasztrófa átalakítja a gondolkodásunkat, de mindenképpen hatással lesz az étkezési szokásainkra is. Ez pedig talán nem is akkora gond, hiszen a mostani étkezési kultúrák közül nagyon sok egészségtelen és nem fenntartható - nem úgy a mediterrán étrend!
Azzal már egy ideje tisztában vannak a tudósok, hogy a mediterrán étrend nagyon jót tesz az emberek egészségének, a sok gyümölcs és zöldség mellett a mértékkel fogyasztott halak és szárnyasok, valamint a kifejezetten kevés vörös hús egészségügyi szempontból mindenképpen ideális.
A tudósok azonban összeállítottak egy olyan értendet, amit bolygómentőnek is lehetne tekinteni, hiszen lényeges a fenntarthatóság és az egészség, mely gazdasági értelemben is előnyös. A két étrend pedig meglepően hasonló.
Kis finomságokban térnek csak el, de ez nem gond, mivel a mediterrán étrend és a bolygómentő is rugalmas, a helyi lehetőségekhez alkalmazkodik. Hogy ez számunkra, magyarok számára mit jelent? A klímakompatibilis étrend sokkal kevesebb kolbászt és marhahúst jelent, ellenben sokkal több lédús gyümölcsöt, roppanós zöldséget és halat, amivel idehaza többnyire csak ünnepekkor, vagy a nyári szezon alatt találkozunk.
Nyitókép: monticello / Shutterstock