Május 29. Szerda, Magdolna

Tönkre esszük magunkat és a bolygót

null

A klímaváltozás elég sok részletet át fog alakítani az életünkben. A folyamat már most megkezdődött, éstudósokigyekeznek rámutatni arra, hogy egyes változások nem csak a bolygónak, hanem nekünk, embereknek is kifejezetten jót tesznek!

Bolygódiéta?

A Föld fennmaradása szempontjából kiemelten fontos, hogy az a több, mint 7 milliárd éhes száj mivel is táplálkozik. Az emberek húsfogyasztása ugyanis hatalmas karbonlábnyommal rendelkezik, amit mindenképpen csökkenteni kell. A vegetarianizmus is jó megoldás, bár szélsőség, de a húsfogyasztás visszafogása mindenképpen szükségszerű. Az állattenyésztés co2 kibocsátása hatalmas, amit sajnos csak ebben a formában vagyunk képesek visszafogni.

kép: insider.com

Igazság szerint a húsfogyasztás visszafogása kényelmetlenséget okoz, mást nem. Sőt, ha megszokjuk, akkor még azt sem. Egy kutatócsoport azonban azt is bebizonyította, hogy az állati fehérjében és zsírban gazdag étkezési szokások nem csak a bolygónak, hanem nekünk, embereknek is komoly gondokat okoznak!

A hamburger

Persze, hogy a legnépszerűbb gyorsétel került górcső alá. ANaturemagazinban 2015-ben megjelent tanulmányban 20 amerikai megrögzött hamburgerrajongó cserélt étrendet 20 afrikai őslakossal. Egyik csoport adta a hamburgert és asültkrumplit, a másik rostban gazdag, de állati fehérjében szegény étrendet adott cserébe. Sejthető volt, hogy egészségügyi szempontból a rostgazdag étkezés lényegesen jobb, de erre azért a tudósok sem számítottak.

kép: vibrantwestafricancuisine.com

A hamburgerdiéta 2 hét alatt jelentősen megemelte a vastagbélrák kockázatát, mely jelenleg a harmadik leggyakoribb ráktípus az USA területén. Ezzel szemben a 20 amerikai, akiket rostgazdag diétára fogtak, jelentősen javuló eredményeket tudtak felmutatni a vastagbélrák kialakulásáért felelős markerek területén. Már 5 nap is elegendő volt ehhez a javuláshoz.

A kutatás már 5 éves, már akkor is tudtuk, hogy az étrendünk nem alkalmas az egészség fenntartására. Nyilván nem mindenki eszik hamburgert, de az állati fehérjékben és zsírban gazdag étrend az egészség szempontjából mindenképpen problémás lehet, a bolygó szempontjából pedig különösképpen. A zöldségek és gyümölcsök újra felfedezése, azok termesztési innovációival összevetve olyan lehetőséget kínálnak, melyben mi is, és a Föld is esélyt kap egy jobb életre.

lead kép: Pixabay