Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

A férfiak étkezése környezetromboló

Elég régóta téma már a környezetvédelem területén az étkezési szokások, illetve annak szükségessége, hogy ezeket átalakítsuk. Igen, ezúttal is a húsfogyasztás a mumus, de most azért mellé vesszük az olyan élvezeti élelmiszereket is, mint például a kávé, az édességek vagy az alkohol - melyek a férfiak tányérjáról és poharából nem nagyon hiányozhatnak.

Híresőférfihúsétel
2024. július 06. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Junk,Food,Table,Scene.,Pizza,,Hamburgers,,Chicken,Wings,And,Salty

 

A vegetáriánus étrend drága, éppen ezért csak kevesek kiváltsága lehet, annak ellenére is, hogy egészséges – ezzel a mondattal igen sokan védekeznek, de mostanra már biztosan nincsen igazuk. Mivel az állattartás elképesztően magas károsanyag-kibocsátással rendelkezik – azon belül is kiugróan magas a metán kibocsátása, mely 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2 – nem lehet azon csodálkozni, hogy a hús ára egyre magasabb lesz. Pedig ez a férfiak egyik kedvenc étele.

férfiak, étkezés, hús, tányér, öntet
A férfiak étkezési szokásai nem környezetbarátak. /Fotó: Pietruszka

A férfiak hús nélkül...

Van abban valami, hogy bizonyos étkezési szokások csak a kiváltságosok számára érhetőek el, de ez nem a túlnyomó részt növényi alapú étrend, hanem éppen ellenkezőleg, a húsfogyasztás. A kimagaslóan sok hús – mely heti három vagy több alkalommal is húsos fogásokat jelent – a fejlett nyugati civilizációk jellemzője, ahogyan sajnos az élelmiszerpazarlás is.

Mára több kutatás is bizonyította, hogy a húsmentes étkezés harmadával olcsóbb, mint a hagyományos verzió, és ezen tovább lehet finomítani egy konyhakerttel, mely ráadásul bioélelmiszereket is elláthatja háztartásunkat.

Grilled,Meat,Steak,On,Stainless,Grill,Depot,With,Flames,On
Fotó: Virtual Art Studio

A férfiak és a nők

A The Lancet Planetary Health című tudományos lapban megjelent brit tanulmány szerint eltérés van a férfiak és a nők étrendjének környezeti lábnyoma között. A “férfias” ételek, amik nehezek, zsírosak és jellemzően húsalapúak, értelemszerűen nagyobb terhelést jelentenek a környezetre. De ehhez kapcsolódik még a férfiak magasabb alkoholfogyasztása is, mely összességében mintegy 40%-kal magasabb károsanyag-kibocsátást eredményez a nők étrendjéhez képest.

Sajnos a kibocsátást erősen megdobják az olyan élvezeti cikkek is, mint a kávé vagy az édességek. Egy nem vegetáriánus étrend a húsmenteshez képest 59%-kal több károsanyag-kibocsátást eredményez, ami elég magas szám. Ezzel együtt érthető, hogy sokan nem kívánnak lemondani a húsról, és az is igaz, hogy az ember alapvetően mindenevő, így a szervezet számára a hús és állati fehérje, bár nem feltétlenül szükséges, de hasznos összetevők. Azonban már azzal is elképesztően sokat tehetünk a bolygóért – és nem utolsó sorban az egészségünkért – ha heti maximum két étkezésre tartogatjuk a húsokat. Ezzel a károsanyag-kibocsátás már jelentősen csökkenthető, és némi megtakarítást is eredményez. Igaz, ez “csak” 14% körüli, de éves szinten ez sem elhanyagolható összeg.

forrás

A nyitókép forrása: JeniFoto / Shutterstock