Június 20. Csütörtök, Rafael

A gomba uralma a Földön

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyag helyettesítése nem egyszerű feladat nem csak azért, mert az életünk számos pontján használjuk, hanem azért is, mert olyan tulajdonságokkal bír, amiket igen nehezen lehet összehozni más anyagok segítségével. Azonban nem kérdés, hogy a műanyag alternatívát kutatni kell, mert aaműanyagnak nincs helye a fenntartható világban.

Gomba

Meglepő lehet, de a műanyag egyik leginkább hatékony helyettesítője a gomba. Persze itt most nem az őzlábgombára kell gondolni, hanem tulajdonképpen a gombafonalakra, melyek meglepően jól variálható anyagok létrehozását teszik lehetővé.

kép: materialincubator.com

A gomba növesztése segít a szerves hulladék lebontásában, ezért már jár egy jó pont. A gombafonalak semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaznak, vagyis könnyen és maradék nélkül képesek lebomlani - ezért még egy pont jár. Felhasználásuk pedig a különböző eljárásoknak köszönhetően igen széleskörű - miközben a micélium továbbra is megőrzi az előbb említett jótulajdonságait- jár az újabb pont.

Hol?

Hogy hol lehet felhasználni? A NOS Design és azAgustinOtegui, Diego Matával és AxelGomez-Ortigozávalközösen hozták létre a “neveld maga” sisakot, mely a most forgalomban lévő műanyag biciklis sisakokat hivatott kiváltani. És igen, gombából készül.

A gomba, vagyis a micélium alapvetően nem egy kemény anyag, hogy mégis az legyenhabosítják, és szalmával keverik. Az így kapott elegy száradás után ugyan olyan kemény, mint a hagyományos sisakok, de életciklusa végén könnyen le is bomlik (és nem, az eső sem árt meg neki).

kép: inhabitat.com

De itt nem kell megállni, hiszen az építészet már korábban felfedezte magának a gombákban rejlő lehetőséget. Ha most felcseng a fejében a hupikék-törpikék dallama, miszerint “... gomba házakban lakunk...”, akkor megnyugodhat, ennyire azért nem veszi át az uralmat az építészetben a micélium, de annyira igen, hogy adott esetben tökéletes helyettesítője lehessen a cementnek is.

A gombákat méltánytalanul mellőztük eddig, azt gondolva, hogy pusztán az étkezéseinkkiegészítői lehetnek. Ez az élőlény azonban olyan lehetőségeket tartogat, amiket a fenntarthatóság jegyében mindenképpen alaposan kell vizsgálni, és használni is, ahol csak ez megoldható!

lead kép: ednews.net