2023. február 8. szerda
Aranka

Műanyagevő gomba lehet a megoldás a hulladékgondokra

2019. július 11., 16:00
Műanyagevő gomba lehet a megoldás a hulladékgondokra

A műanyag problémája a világ számára egyike a legégetőbb kérdéseknek. Folyamatosan növekszik a legyártott műanyagok mennyisége, holott még mindig nem tudjuk, mit is kezdhetünk velük, amikor már nem használjuk őket. 

Kezdeményezések, lehetőségek - a gond fennáll 

A műanyag nagyon praktikus dolog, hiszen olcsó előállítani, nagyon sok dologra lehet használni, és tartós. Nem is kicsit, egyes műanyagok akár több ezer évig is megmaradnak, sőt, sajnos olyan is akad, mely sohasem bomlik le. Ez pedig a gond gyökere, hiszen elönt minket a műanyagszemét. Ez azon túl, hogy gusztustalan szennyezi a növényeket, megöli az állatokat, műanyagkérget von a part menti sziklákra, és mi magunk is évente egyre és egyre több mikroműanyagot fogyasztunk el, aminek előbb vagy utóbb komoly következményei lesznek. 

kép: halalfocus.net

Vannak kezdeményezések a probléma orvoslására. Sok gyártó - mint a Prada – az óceáni műanyagot használja fel új termékek előállítására. Az újrahasznosítás terén is van fejlődés, de a legjobb mégis az, hogy az emberiség igyekszik kiiktatni a műanyagot az életéből. A meglévő gondot azonban ez nem orvosolja. A felhalmozódott hulladékot ugyanis sem kapacitásunk, sem politikai akaratunk kihalászni az óceánokból, és újrahasznosítani. 

El kell tüntetni 

A gondot az jelenti, hogy a műanyag nem “tűnik el magától”, mint szinte minden más a világon. Vagyis nincs olyan kémiai vagy fizikai folyamat, mely hathatósan lebontaná a természetben, nincs olyan lény, mely elfogyasztaná. A tudósok évek óta kísérleteznek egy olyan szuperbaktérium létrehozásával, mely a műanyagot fogyasztja, ez azonban egyelőre kevés sikerrel jár. 

kép: mycologykits.com

Pedig csak a szemünket kell kinyitni. Ahogyan Malcolm doktor is fogalmazott “az élet utat tör”. A Yale egyetem néhány kutatója ugyanis Ecuadorban találtak egy igen érdekes gombafajt, a Pestalotiopsis microspora-t. Hogy miért olyan érdekes? Ez a gomba elfogyasztja a műanyagot, de az igazán meglepő, hogy semmi mást! És mindezt oxigén használata nélkül teszi. Hogy a gomba képes-e megoldani az emberiség műanyagokkal kapcsolatos problémáit, az még kérdéses, ehhez sok vizsgálatra van még szükség, de az eddigi eredmények kifejezetten kecsegtetőek. 

lead kép: yalealumnimagazine.com

Ezek is érdekelhetnek