Június 13. Csütörtök, Anett

Mikroműanyag van már a placentában is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok jelentette kihívásokkal szembenézni eddig sem sikerült valami jól. Az állatok és az emberek is megsínylették a műanyagok mohó felhasználását, ki a szép környezetének tönkretételével, ki pedig az életével fizette meg az árát. A helyzet most is fennáll, de kapcsolódik hozzá egy újabb irány, a mikroműanyagokjelentette fenyegetés.

Mikroműanyag

Ezt sem igazán kell már sajnos bemutatni senkinek, hiszen amikroműanyagokrólszóló hírek már rég az életünk részei. Sajnos ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek az anyagok nem csak úgy “vannak”, hanem bejutnak az élő szervezetekbe is. Jelen vannak az állatokban, a növényekben, ésperszejelen vannak az emberekben is.

kép: haultail.com

A rómaiFatebenefratelliorvosai és azUniversitaPolitecnicadelleMarcheműszaki egyetem kutatói egy új felfedezést tettek a témában. Mielőtt még reménykednikezdene, ez sem jó hír. A kutatók a kismamák beleegyezésével 6 méhlepényt vizsgáltak meg, melyekből 12mikroműanyagotis sikerült kimutatni. Ez azt jelenti, hogy afelnövekvőnemzedék már magzati korban találkozik amikorműanyagokkal. Hogy ez pontosan mit jelent a fejlődésükre nézve, azt egyelőre nem lehet tudni.

kép: yourweather.co.uk

Az azonban sajnos tény, hogy amikroműanyagoka szervezetbe kerülve hatással vannak a hormonrendszerre és ezen keresztül tulajdonképpen mindenre, ami csak az emberi testben történik. A jelenlétük ezen felülgyulladásosfolyamatokat is elindít, melyek állandójelleggelvannak jelen a szervezetben, mely újabb komoly problémák melegágya lehet.

A dolgok kiküszöbölése nem egyszerű. Hiába szüntetjük be már holnap a műanyagok gyártását, a jelenleg is a környezetben lévő sok-sok ezer tonnányi műanyag a fizikai aprózósásának különböző szakaszaiban van, vagyis amikroműanyagokszáma egyre csak emelkedni fog. Léteznek ugyan kezdeményezések arra vonatkozóan, hogyan lehetne kiszűrni a vizekből az egészen apró szemcséket, de ez sajnos kevés, tekintve, hogy mind ahaszonállatainkban, mind az élelmiszer-növényeikben kimutatták már a mikroműanyagokjelenlétét.

lead kép: Just One Ocean