Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Jön a palackok visszaváltásának kora

Zöld zóna
2020. december 07. 16:00
null

Ahulladékmint olyan a természetben nem létezik. Ott kizárólag nyersanyagok, vagy olyan anyagok kapnak szerepet, mely biztosan jó még valamire, ha másra nem is, akkor arra, hogy tápanyag legyen belőle. Ezt a felfogást kell magunkévá tenni, hiszen napról napra öntjük a tengerekbe a műanyagot, a szeméttelepre atökéletesenkomposztálható anyagokat, illetve nagyon jön fel az elektronikai hulladékok kezelése jelentette kihívás is.

Merre?

Körforgásban - ez az egyetlen olyan elképzelés, mely fenntartható lehet. Az, hogy valamit kidobunk, nem értelmezhető. Hova ki? Hiszen egyetlen Földünk van, és innen nem tudjuk eltüntetni a hulladékainkat. A megoldás kizárólag az lehet, ha nem szemétként, hanem alapanyagként tekintünk az esetleges hulladékokra. Ezt igyekszünk magunkévá tenni már egyideje, hiszen szelektíven gyűjtjük a szemetet.

kép: myrecordjournal.com

Azt most ne bolygassuk, hogy mekkora mennyiségben hasznosítják újra a hulladékok közül a szelektíven gyűjtött részeket, de az tény, hogy ezzel a megoldással nem igazán vagyunk erre rászorítva, sokkal inkább a jóérzésünkre hagyatkozik a rendszer. Ez most változni fog, a kormány javaslata alapján ugyanis visszatér az üveg visszaváltás.

Vissza

Az üveg visszaváltás így nem pontos, hiszen ez a PET palackokat és az alumínium dobozokat is érinti. Előbbi legalább egy ideig nem kerül a hulladéklerakókba, utóbbi azonban tökéletesen alkalmas arra, hogy végtelen alkalommal újraöntsék.

Az, hogy a hulladékokat legalább egy darabig visszatartjuk a természettől, hatalmas lépés lehet a környezetvédelem terén. De valljuk be, ez még nem igazán ösztönözné a törvénykezést sehol a világon, hiszen nincsen benne üzlet. Aszemétbenazonban van, nem is kicsi.

kép: calrecycle.ca.gov

Hát tekintsünk lehetséges másodlagos nyersanyagként ezekre az anyagokra, hiszen azújrahasznosításukmegoldható, méghozzáviszonylag jól. Így pedig több dolog is megvalósulhat. Egyrészt a hulladékgazdálkodási ágazat jelentősen fejlődhet, mely rengeteg új munkahelyet jelenthet idehaza is. Másrészt pedig a körforgásos gazdasági modell csökkenti az ország függőségét a nyersanyag behozataltól is. Ez pedig apandémiakapcsán lelassult, vagy leállt szállító mechanizmusok kapcsán jól láthatóan szükségszerű!

lead kép: KATU

műanyagvisszaváltásklímaFöldPETpalack