2022. szeptember 30. péntek
Jeromos

Magyar siker a műanyagprobléma megoldásában!

2020. november 14., 16:00
Magyar siker a műanyagprobléma megoldásában!

A műanyagok problematikája egyike a legégetőbb gondoknak a földön. Nem csak azért, mert gyártásuk most is folyamatos, hanem azért is, mert újrahasznosításuk sem valósítható meg számtalan alkalommal, mint mondjuk az alumínium vagy az üveg esetében. 

Műanyag mindenütt, igazi megoldás nélkül 

A műanyagok jelentette helyzetet nem kell bemutatni, ma már a legfelsőbb szinten is kénytelenek vele foglalkozni, olyan mértékű rombolásnak teszi ki a környezet - mely természetesen elképesztő méretű anyagi károkat is okoz. Ennek megfelelően egyre több ország - ki magától, ki kényszerből - betiltja az egyszer használatos műanyagokat. A dolog nagyon jó, csakhogy kizárólag az egyszer használatos anyagokra vonatkozik, és egyáltalán nem oldja meg a jelenleg is a bolygót szennyező műanyagok jelenlétét. 

kép: thelondoneconomic.com

A nem egyszer használatos, vagyis újrahasznosítható műanyagok életútja is lezárul nagyjából 6 újrahasznosítás után, helyük pedig éppen ott lesz, mint egyszerhasználatos társaiké: a szemétben (erdőben, mezőkön, tengerben, az állatok és végül az ember szervezetében). Azonban, ha csak az egyszer használatos műanyagokra koncentrálunk, a helyzet akkor is változatlan: tonnaszám hevernek szerteszét a szívószálak, zacskók és műanyag kanalak, amin nem segít az, ha nem gyártanak belőlük többet. 

 

Magyar innováció 

Két magyar vegyészmérnök hölgy, Madaras Liz és Lévay Krisztina alapítottak egy vállalkozást Poliloop néven. Ismeretségüket a mesterképzésnek köszönhetik, találmányukat, mely a cég létrehozását indokolta, kitartásuknak. Két évnyi fejlesztés és kutatás eredményeképpen - melyet szabadidejükben, az iskola mellett végeztek - sikerült létrehozni egy olyan baktériumkoktélt, mely a ma forgalomban lévő egyszer csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani nagyjából 60 nap alatt. Az egyszer használatos műanyagok ezen csoportja okozza a legtöbb gondot, pusztán a mennyiségüket tekintve is. 

kép: iStock

A koktél pedig nem egy elrugaszkodott, 10 év távlatából megvalósítható gondolat, hiszen jelenleg is folyik az ipari tesztelése, és már nem is egy cég jelezte, szívesen együttműködne a magyar hölgyekkel. A koktél ráadásul természetazonos anyagokká bontja a műanyagokat, vagyis a dologgal nem csak a cégek és az ipar, hanem a természet is nyer, nem is keveset. 

lead kép: extremetech.com

Ezek is érdekelhetnek