2023. június 3. szombat
Klotild

Újrahasznosított műanyagból autó? Miért ne?

2020. november 1., 16:00
Újrahasznosított műanyagból autó? Miért ne?

A műanyagok újrahasznosításának van egy nagyon elkeserítő része, jelesül az, hogy nem tehetjük meg akárhányszor. A PET palackok esetében ez a szám összesen 10. Ezután a műanyag mindenképpen a szeméttelepen végzi. 

De akkor.... 

Igen, dacára annak, hogy lelkesen gyűjtjük újrahasznosításra a műanyagot, amire rá is van nyomtatva, hogy milyen “környezetbarát”, hiszen újra lehet hasznosítani, ez azért csak részben - ráadásul kis részben - igaz. Újra lehet hasznosítani, persze, de csak néhány alkalommal, mivel az anyag minősége egyre romlik. Ez pedig technikailag azt jelenti, hogy a műanyagból mindenképpen hulladék lesz, mindegy mit csinálunk. 

kép: electrive.com

Az egyetlen lehetőség a folyamat lassítása, vagyis az, ha nem olyan módon használjuk fel a PET-et, ami néhány héten belül újra feleslegessé válik. Erre találtak megoldást az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai, akik úgy gondolták, a PET leghosszabban akkor tud “termékként” megmaradni, ha azt autóba építik be. 

 

Luca 

Meg is alkották a Luca névre keresztelt, kifejezetten mutatós elektromos autót, mely teljes egészében hulladékokból áll. Igen nagy mennyiségben PET műanyagot tartalmaz, de len rostokat és sok más anyagot is újrahasznosítottak benne. Az autó pedig tulajdonképpen a tengerből származik, hiszen minden felhasznált hulladék onnan került kiemelésre. 

kép: electrive.com

Természetesen Luca elektromos jármű, melynek végsebessége csupán 90 km/h, de ez nem is olyan fontos. Lényegesebb, hogy 220 km a hatótávja, mely annak köszönhető, hogy az autó igen könnyű, akkumulátorok nélkül csak 360 kg. Ehhez jön a két kis elektromotort hajtó akku, melyek egyenként 60 kilósak, vagyis jóval könnyebbek, mint azt az elektromos autókban megszokhattunk. 

A Luca nem csak azért különleges, mert igen szép hatótávot tud elérni egészen kis motorok segítségével, hanem azért is, mert átértelmezi az egyik alapfogalmunkat. A szemét, mint olyan egyszerűen nem létezik. Olyan alapanyagok léteznek, melyeket nem értettünk meg, de a hulladék nem definiálható fogalom. Legalábbis abban az esetben nem szabad annak lennie, ha a Földet még sokáig szeretnénk az otthonunknak tekinteni. 

lead kép: Bart van Overbeeke - TUE

Ezek is érdekelhetnek