December 1. Péntek, Elza

Érdemes figyelni az áramzabálókra a lakásban, mert sokat spórolhatunk rajtuk

Zöld zóna
2020. december 12. 12:00
null

Az energiahatékony életmód napjainkra nem csak egy lehetőség, sajnos szükségszerű, vagyis lassan sokkal inkább követelmény lesz. Ennek megfelelően az eszközeink gyártásánál ezt már figyelembe kell venni, de a háztartásunkban is érdemes hangsúlyt fektetni erre.

Ennek egyik első lehetősége, hogy felszámoljuk a felesleges áramfogyasztást. Ez két szempontból is nagyon jó: egyrészt a bolygót jóval kisebb mértékben terheljük, ha mindenki így cselekszik. Másrészt a feleslegesen elpazarolt áram bizony költséget is jelent, amit meg lehet takarítani, és ami hosszabb távon bizony nagyon jól jön!

Alapok

A pazarlás megelőzésére az alapvető szabályokat kell első körben betartani. Ezek egyszerűek: ne menjen feleslegesen elektromos eszköz. Értelem szerűen ez azt jelenti, hogy háttérzajnak üzemeltetni a tévét nem jó ötlet, ahogyan az sem, ha felkapcsolva hagyjuk a lámpákat, mikor nincsen azokra szükség.

kép: Tyler Lizenby/CNET

Alapnak tekinthető az is, hogy igyekszünk az elavult eszközeinket modernre cserélni, persze csak ésszerű keretek közt. Ennek több oka is van: egy jól működő berendezést csak azértlecserélni, hogy egy picivel kevesebb áramotfogyasszon nem éri meg, hiszen cserébe rengeteg elektromos hulladék keletkezik, ráadásul a megnövekedő kereslet a károsanyag-kibocsátást is megdobja, hiszen az eszközöket is gyártani kell. Ezért a csere inkább megfontolt lépés legyen - így akár támogatást is lehet hozzá szerezni.

A rejtőzködők

A fent említett alapok szinte senkinek nem jelentenekújdonságot,vagy megterhelést. A rejtett fogyasztókról azonban már jóval kevesebbet tudunk. Astadbyüzemmód a modern tévék esetében már kiiktatható, de a régebbi modelleknél nem. Ez igaz a kávéfőző, a mikró vagy éppen a rádió esetében is. Ezeket érdemesáramtalanítani, amikor éppen nem használjuk. Hogy a helyzetet megkönnyítsük, használjuk olyan elosztót, melyáramtalanítható, így az egész művelet csak egy kapcsoló lenyomását jelenti.

kép: in.pcmag.com

Az okos eszközeink erősen energiaigényesek, ám életmódunkhoz lassan elengedhetetlenek. A töltésük azonban egyrészt nem tart egy egész éjszakán át, másrészt egyáltalán nem jó ötlet a töltőt bedugva hagyni. A telefonok, tabletek és laptopok jellemzően 1 óra alatt feltölthetőek, de 2-3 óra mindenképpen elég a 100%-os töltöttséghez. Utána a töltőt bedugva hagyni nem jó ötlet, hiszen az önmagában is fogyasztást eredményez.

lead kép: simplyswitch.com

pénzklímaáramlakásElektromosember