Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Érdemes figyelni az áramzabálókra a lakásban, mert sokat spórolhatunk rajtuk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiahatékony életmód napjainkra nem csak egy lehetőség, sajnos szükségszerű, vagyis lassan sokkal inkább követelmény lesz. Ennek megfelelően az eszközeink gyártásánál ezt már figyelembe kell venni, de a háztartásunkban is érdemes hangsúlyt fektetni erre.

Ennek egyik első lehetősége, hogy felszámoljuk a felesleges áramfogyasztást. Ez két szempontból is nagyon jó: egyrészt a bolygót jóval kisebb mértékben terheljük, ha mindenki így cselekszik. Másrészt a feleslegesen elpazarolt áram bizony költséget is jelent, amit meg lehet takarítani, és ami hosszabb távon bizony nagyon jól jön!

Alapok

A pazarlás megelőzésére az alapvető szabályokat kell első körben betartani. Ezek egyszerűek: ne menjen feleslegesen elektromos eszköz. Értelem szerűen ez azt jelenti, hogy háttérzajnak üzemeltetni a tévét nem jó ötlet, ahogyan az sem, ha felkapcsolva hagyjuk a lámpákat, mikor nincsen azokra szükség.

kép: Tyler Lizenby/CNET

Alapnak tekinthető az is, hogy igyekszünk az elavult eszközeinket modernre cserélni, persze csak ésszerű keretek közt. Ennek több oka is van: egy jól működő berendezést csak azértlecserélni, hogy egy picivel kevesebb áramotfogyasszon nem éri meg, hiszen cserébe rengeteg elektromos hulladék keletkezik, ráadásul a megnövekedő kereslet a károsanyag-kibocsátást is megdobja, hiszen az eszközöket is gyártani kell. Ezért a csere inkább megfontolt lépés legyen - így akár támogatást is lehet hozzá szerezni.

A rejtőzködők

A fent említett alapok szinte senkinek nem jelentenekújdonságot,vagy megterhelést. A rejtett fogyasztókról azonban már jóval kevesebbet tudunk. Astadbyüzemmód a modern tévék esetében már kiiktatható, de a régebbi modelleknél nem. Ez igaz a kávéfőző, a mikró vagy éppen a rádió esetében is. Ezeket érdemesáramtalanítani, amikor éppen nem használjuk. Hogy a helyzetet megkönnyítsük, használjuk olyan elosztót, melyáramtalanítható, így az egész művelet csak egy kapcsoló lenyomását jelenti.

kép: in.pcmag.com

Az okos eszközeink erősen energiaigényesek, ám életmódunkhoz lassan elengedhetetlenek. A töltésük azonban egyrészt nem tart egy egész éjszakán át, másrészt egyáltalán nem jó ötlet a töltőt bedugva hagyni. A telefonok, tabletek és laptopok jellemzően 1 óra alatt feltölthetőek, de 2-3 óra mindenképpen elég a 100%-os töltöttséghez. Utána a töltőt bedugva hagyni nem jó ötlet, hiszen az önmagában is fogyasztást eredményez.

lead kép: simplyswitch.com