2022. október 5. szerda
Aurél

Áram továbbítása vezeték nélkül? Igen, már ez is lehetséges

2020. szeptember 20., 16:00
Áram továbbítása vezeték nélkül? Igen, már ez is lehetséges

Új-Zélandon az Emrod megvalósította azt, amit Kínában már egy ideje terveznek. A startup olyan technológiát dolgozott ki, melyben mindenféle vezeték nélkül, a levegőben lehet továbbítani az áramot. 

Nem kell vezeték 

A rendszer mikrohullámokkal dolgozik, mely egyelőre néhány kilowatt áramot képes továbbítani, de a tervezők állítják, a megoldás maga a lényeg, mivel annak teljesítményét képesek akár 100 szorosára is megnövelni. Így pedig viharkárok után, vagy a nehezen elérhető régiókba is könnyen lehetne áramot küldeni, hiszen a rendszert mobilissá is lehet tenni néhány teherautó segítségével. 

kép: euronews.com

A kérdés persze rögtön adódik: mi van akkor, ha valami - egy madár, vagy esetleg egy repülő - keresztezi a levegőben küldött áram útját? Hiszen senki nem szeretne arra eszmélni, hogy hirtelen tolleső hullik alá, mikor bekapcsolja a tévét, vagy attól tartani, hogy a repülő áramellátási utat keresztez. 

A szerkezetben a terjedő mikrohullámokat lézersugarak védik. Ezek célja, hogy amint valamilyen objektummal érintkeznek - mondjuk egy madárral -, azonnal megszakítják az átvitelt. Ez alapvetően jó, csak így a folyamatosság sérül. Ráadásul elmondásuk alapján esőben, ködben és porban is működik a megoldás. Ez azonban egy újabb kérdést vet fel: ezek szerint a kisebb részek, mint mondjuk egy vízcsepp nem szakítják meg az átvitelt, vagyis a rovarok esetében a rendszer nem olyan védelmező? Ez nem lenne jó hír, hiszen tudjuk, egyre és egyre kevesebb a rovar a világon, mely súlyos élelmezési válságot is okozhat. 

 

Ígéretes 

Minden felvetődő kérdés ellenére a megoldás nagyon ígéretes, hiszen a megújuló energiatermelés egy nagy kérdését oldhatja meg. 

kép: foodsafetynews.com

Kínában vetődött fel az ötlet, hogy mi lenne, ha a napelemeket a bolygón kívül helyeznénk el, ahol az energiatermelést nem zavarják a tereptárgyak, vagy a növényzet, és az éjjel-nappal ciklikussággal sem kell számolni. Ebben az esetben az energiatermelés folyamatos lenne, csak az energia Földre juttatásával vannak gondok. Ez a rendszer erre választ jelenthet, és remélhetőleg aprólékos kidolgozás mellet fog is, hozzájárulva ezzel a megújuló energiaforrások még intenzívebb terjedéséhez. 

lead kép: menafn.com

Ezek is érdekelhetnek