2022. december 9. péntek
Natália

Bioreaktort otthonra?

2019. október 19., 15:00
Bioreaktort otthonra?

A lakásokban a növények felhasználása nem új dolog, de a tudomány fejlődésével egyre újabb projekteket ismerhetünk meg. Találkozhattunk már olyan kerékkel, melyben a szükséges zöldségeket lehet termeszteni könnyen, helytakarékosan és mutatósan. Most pedig már az algáknak is helye lehet a lakásban. 

Alga otthon 

Az, hogy az algát hasznos lénnyé nyilvánítjuk a házban, nem megszokott. Leginkább a gyerekek fürdőjátékaiban találkozunk vele, és ha meglátjuk, akkor vagy a fertőtlenítőért nyúlunk, vagy az adott játékkal a kuka felé vesszük az irányt. 

kép: phys.org

Persze nem akármilyen algáról van szó, hanem a Chlorella vulgarisről, és ez sem a játékokban, hanem egy bioreaktorban kap helyet. A 90x90x210 centis doboz mutatós, de ennél is fontosabb, hogy 400-szor több szén-dioxidot képes megkötni a benne található algák segítségével, mint egy átlagos fa.  

A városi környezetbe álmodott, a lakásokban elhelyezett bioreaktor így nagyon jól tisztítja a levegőt, rengeteg oxigént termel, és bioüzemanyagot is termel. A gyártó, a Hypergiant egy mesterséges intelligenciával is ellátta a reaktort, mely folyamatosan felügyeli a megfelelő hőmérsékletet, a víz ph-ját, illetve a fényviszonyokat is, így tartva optimálisan a termelést. 

Miért az alga? 

Miért éppen az alga? Hiszen a páfrányok is remekül tisztítják a levegőt, nem kell őket ehhez egy nagy dobozba zárni, lényegesen olcsóbban is beszerezhetőek, és mutatósabbak is. Persze nem termelnek bio üzemanyagot, de ezt elnézzük nekik. 

kép: goodnewsnetwork.org

A válasz az, hogy az algák nagyon jól, olcsón és gyorsan szaporíthatóak, és nagyon igénytelen lények. Tulajdonképpen csak vízre, fényre és szén-dioxidra van szükségük ahhoz, hogy ontsák magukból az oxigént. Nem kell őket tápozni, átültetni, vagy a megfelelő ablakba tenni, és nem zavarja őket az sem, ha mozgatjuk a dobozt egyik szobából a másikba. 

A Chlorella vulgaris pedig rendelkezik még egy kimagasló tulajdonsággal: a növényvilágban ez az algaféle képes a legtöbb szén-dioxidot megkötni. Ezek pedig már jól magyarázzák, miért éppen ebbe az irányba tapogatóznak a tudósok. Az algák lehetnek az erdőségek mellett azok a támaszaink, amik képesek helyrehozni azt, amit mi szisztematikusan tönkre tettünk, vagyis a klímánkat. 

lead kép: goodnewsnetwork.org

Ezek is érdekelhetnek