2022. június 27. hétfő
László

A tengerfenéken van az egyik legnagyobb szén-dioxid faló, érdemtelenül elfeledve.

2019. május 10., 08:00
A tengerfenéken van az egyik legnagyobb szén-dioxid faló, érdemtelenül elfeledve.

Amikor klímavédelemről van szó, arról, hogy meg kell kötni a levegőben lévő szén-dioxidot, akkor jellemzően az esőerdők jutnak eszünkbe. Pedig nem ezek a területek a legnagyobb co2 elnyelők, bár életbevágóan fontosak. 

CO2 temető 

A szén-dioxid megkötésében a növények verhetetlenek. Vagyis nem, mivel a legnagyobb mennyiségben, akár 50%-kal nagyobb mértékben az óceánok nyelik el a légköri széndioxidot, és nem a szárazföldi növények. tulajdonképpen ez nem is meglepő, hiszen lényegesen nagyobb területet fednek le a tengerek és óceánok, mint a szárazföldek, ahol persze nem mindenhol adottak a körülmények a buja növénytakaróhoz. 

kép: nwf.org

Vagyis az óceánok ilyen tekintetben lenyomják a szárazföldi növényzetet. Egy friss kutatás pedig arra is rámutat, hogy a tengerek lakói közül érdemes néhánnyal komolyan számolni, ha a klímaváltozás megállítását valóban szeretnénk. 

Éljen a tengeri fű 

Nem igazán van olyan ember, aki szívesen úszkál egy tömött, sötét folt felett a tengerben, még akkor sem, ha tudja, az alatta elterülő részen tengeri fű növekszik. Ez ugyanis sokszor zsigeri félelmet vált ki: mi lehet alattam, mi rejtőzhet a fű közt. Ennek megfelelően sok strandon nem is találkozhatunk vele, pedig kellene. A tengerifű ugyanis képes megállítani a talajeróziót, mely a tengerszint emelkedésével együtt jelentkezik. Ezenkívül megakadályozza a szerves üledék visszakerülését a tengerekbe, így pedig elkerülhetőek a nagy kiterjedésű algavirágzások, mely élőlények millióit pusztíthatják el. 

kép: fincaturismo.com

A klíma szempontjából is érdemes foglalkozni a tengerfű félékkel. A szén-dioxid elnyelő képességük ugyanis döbbenetesen nagy. Egységnyi területen háromszor annyi veszélyes gázt képesek megkötni, mint az esőerdők, ami nem kis teljesítmény, hiszen egyszerűen csak fűről van szó. Mindezeket összevetve a gyűlölt, fűvel borított tengerfenék jóval értékesebb, mint hinnénk. Az állatok számára pótolhatatlan életteret jelent, nekünk, embereknek pedig komoly segítséget, így pénzben is kifejezhető az értéke, mely nem kevesebb, mint 4 billió dollár. Ennek megfelelően a tanulmány is rámutat arra, hogy igen elhanyagoltan kezeljük ezeket a növényeket, melyek hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban a klímaváltozás elleni küzdelem területén. 

lead kép: coresciences.org

 

Ezek is érdekelhetnek