Április 20. Szombat, Tivadar

Akárhányszor újrahasznosítható, ruhából készült vállfa?

Zöld zóna
2020. november 23. 16:00
null

A divatipar felelősségével sokszor találkozhatunk, ha a hulladékokról van szó. A luxusiparprestige-bőléget elelnem adott ruhákat és kiegészítőket., afastfashionviszont minőségileg nem produkálja azt a szintet, amineindokolná a sűrűruhavársárlást.

Újrahasznosítás

A cél tehát a tartósabb ruhák megalkotása, melyek praktikusak, kevesebbet kell mosni és vasalni őket, hiszen ettől fenntarthatóbbak. Ezt a szálak keverésével, a műanyag szálak hozzáadásával igyekeznek megoldani a gyártók - legalábbis sokan. Csakhogy ezzel előáll egy másik, pontosabban egy sor másik probléma.

kép: mywaste.ie

A ruhák hordása a műanyag szálak kopását is okozza, ezzel pedig tetemes mennyiségűmikroműanyagjut a környezetbe. Emellett számolni kell azzal is, hogy a kevert szálas anyagokújrahasznosításanehéz, sokszor megoldhatatlan feladat, vagyis ezeknek a ruháknak az utóélete a legtöbb esetben a kemence, innen energia formájában távoznak. Az égetésük azonban nem éppen környezetbarát megoldást...

Mi legyen velük?

A legnagyobb textilújrahasznosító, aSoex német telephelyén napi szinten 400 tonna ruhát válogatnak át. A ruhák minőségének romlásával, illetve a fenntarthatóság hamis ígérete miatt azonban egyre több az a textil, mely elkerülhetetlenül az égetőbe kerül. Ezt szerették volna megakadályozni a szakemberek, aminek hatására létrejött egy igen különleges vállfa.

A kevert szálú ruhákat aprítják, műanyaggalkeverik, és formába öntik. Így lehet egy tartós használati cikket létrehozni, melylegalábbegy darabig visszatartja a természettől a műanyagokat. Igaz,mikroműanyagebből is leválik, ám ha elhasználódik, akkor nem a kukába kerül.

kép: ecotextile.com

Az eljárást úgy alkották meg a német mérnökök, hogy az bármely természetes, vagy kevert szál esetében használható, ráadásul újra és újra felhasználhatóak a már elkészült tárgyak is. Az eljárás nagy előnye, hogy igyekszik a műanyagot körkörös gazdasági pályára állítani, ami örvendetes, de továbbra is felveti a mikroműanyagokproblémáját. Ezzel pedig valahogy úgy állunk, mint a klímakatasztrófával: nem szentelünk neki kellően nagy figyelmet addig, míg már katasztrofális hatásai nem lesznek.

lead kép: personal-financial.com

újrahasznosítástextilruhaembervállfaérték