2022. december 9. péntek
Natália

Felejtsük végre el az eldobható maszkokat, hiszen az is műanyag!

2020. augusztus 23., 08:00
Felejtsük végre el az eldobható maszkokat, hiszen az is műanyag!

pandémia engedte lélegzethez jutni a bolygót, tisztább lett a levegő, mindannyian megértettük, hogy igen is lehet élni a megszokott rohanásunk, a folyamatos növekedés és a vásárlási kényszer nélkül is. Ebből a szempontból a járvány igen sokat formált a gondolkodásunkon, de más szempontból sajnos semennyit. 

Hulladék 

pandémia kapcsán a maszk viselése mindennapossá vált. Egy ideig rettenetes hiány alakult ki ebből a termékből, az ára is röhejesen magasra kúszott, így nem is csoda, hogy sokan fordultak a mosható maszkok irányába. De sajnos nem elegen. 

kép: gq.com

Nem szabad elfelejteni, hogy az egyszer használatos maszkok sűrű szövésű műanyagból készülnek, és nem újrahasznosíthatóak, ráadásul elképesztően hosszú a lebomlási idejük. Ennek ellenére eldobáljuk őket egyetlen használat után. Hogy mégis miért tesszük le ezek mellett a voksunkat? Mert azt gondoljuk, jobban védenek a vírusok ellen, mint a mosható maszkok. Pedig nem. 

Mosd ki! 

A mosható maszkok közt persze azért érdemes válogatni, mert egy egyszerű pólóanyagból készült darab nem sokat ér, bár dupla, vagy tripla anyagvastagság mellett már lehet vele foglalkozni. Mégis inkább a szakszerűen elkészített, mosható maszkok jelenthetik a megoldást. Ezek ugyanis textilből készülnek, védelmi lehetőségeiket tekintve nem maradnak el az egyszer használatos társaiktól, vagyis a szánkból távozó nyálat és mikrocseppeket ezek is felfogják, és nem engedik be a másoktól származó nedvességet. 

 

Cserébe viszont meleg (60°C feletti) vízben moshatóak, a többség vasalható is, vagyis a fertőtlenítésük használat után tökéletesen megoldott, és használhatóak akár 100 vagy több alkalommal is. A bolygót pedig még ezután sem terhelik, hiszen a textil sok formában újrahasznosítható, vagyis, ha a maszk megfelelő helyre kerül, akkor visszatér a körforgásba! 

kép: marketwatch.com

Kesztyű 

Sokan esküsznek a gumikesztyűre is, mely szintén nem újrahasznosítható hulladék formájában végzi. Ennél hatékonyabb a szappanos kézmosás, melyhez igazán nem kell sok, csak egy kis darab szappan, és egy kis flakon víz. Kevésbé teszi tönkre a kezünket, mint a fertőtlenítő folyadék (bár az is hasznos, ha van nálunk), és a környezetre is kisebb terhet ró, mint a gumikesztyű, hatékonyságában azonban felül is múlja azt. A járványok elleni védekezés kiemelt jelentőségű, csak nem szabad közben elfelejteni, hogy úgy védjük magunkat, hogy közben azt se pusztítsuk el, ahol élni szeretnénk! 

lead kép: amazon.com

Ezek is érdekelhetnek