2022. december 8. csütörtök
Mária

Lassan már nem a PET palackokból van a legtöbb az óceánokban, hanem maszkból és gumikesztyűből...

2020. június 1., 08:00
Lassan már nem a PET palackokból van a legtöbb az óceánokban, hanem maszkból és gumikesztyűből...

Nehéz az embert tanítani. Valamiért folyton ugyan abba a hibába lépünk, csak mindig más és más cipővel. Azt gondoljuk, most már nem számít, hiszen változott a helyzet, de ezzel csak mélyebbre nyomjuk magunkat az egyre komolyabb válságban. Igen, most is a műanyagokról van szó, csak éppen most úgy tűnik, a PET palackok trónfosztása is megtörténik. 

PET 

A műanyagszennyezés kapcsán az abszolút éllovas a PET palackok rengetege. Bár tény, hogy az egyszer használatos műanyagok rengeteg gondot okoznak. Biztos, hogy egy kupac műanyag hulladékban minimum a fele PET palack lesz. A trónt azonban nem sokáig birtokolhatja, hiszen az ember tesz róla, hogy legyen, aki felváltja. 

kép: bbc.com

A koronavírus miatt a műanyagszennyezés eleinte csökkent. Sajnos a megfelelő lobby sikeresen kiharcolta, hogy az egyszer használatos műanyagok maradjanak, illetve többet használjunk belőlük. Ezt azzal érték el, hogy állítják, higiénikusabb, vagy kisebb a fertőzés veszélye, ha ilyeneket használunk. Nincs igazuk. 

 

 

Változás 

Mikor végre az ember kezdi megérteni, hogy a PET palackok helyett lehetne más anyagot is használni, mikor a betétdíj is elérhető közelségbe kerül, akkor örülünk, és nem vesszük észre, hogy folytatjuk a szennyezést, csak most a maszkok és gumikesztyűk kerülnek előtérbe. Ezeket gyártatjuk milliószám, és sajnos ezeket hajigáljuk el, mintha csak fűszálak lennének, melyek holnapra már le is bomlanak. Sajnos azonban nem teszik ezt. 

kép: DAN GIANNOPOULOS - bbc

Mindkettő lebomlási ideje nagyon hosszú, vagyis ott vagyunk, ahol a part szakad. A tengerpartok, sőt, a tengerfenék is tele van maszkokkal és kesztyűkkel, hiszen a fertőzéstől tartva eldobáljuk őket. De nem újrahasznosításra, nem a kukába, hanem ahova éppen tetszik. A franciáknál egyre többet panaszkodnak a közterület tisztán tartói, hogy az emberek eldobálják a maszkokat most, hogy enyhítettek a szigoron, így azt tervezik, hogy az ilyen szemetelést 300 eurós bírsággal sújtják majd. 

Meg kell értenünk, hogy a hulladék fogalma eleve téves. A természet ilyet nem ismer, mindennek vissza kell térnie a körforgásba, semmi nem maradhat szemét. Ennek megfelelően kell nekünk is élni, ha a bolygót még sokáig akarjuk otthonunknak tekinteni: olyan, hogy hulladék, nem létezhet, mindennek vissza kell térnie a gazdasági körforgásba, a körkörös gazdaságba. 

lead kép: reuters.com

Ezek is érdekelhetnek