Június 24. Hétfő, Iván

Újdonság a mikroműanyagok kiszűrésében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az autók szennyezése komoly probléma, amit egyre jobban a háttérbe szorítanak az elektromos vagy a hidrogén hajtású autók. Ezek jelentős terjedése a károsanyag-kibocsátás problematikáját a közlekedésben nagyon jól kezeli - már persze akkor, ha az energia megújuló forrásokból származik - de az autók szennyezése nem merül ki ennyiben.

A gumi

Az abroncsok jelentik a második legnagyobb szennyezést az autókkal kapcsolatban, amit nem tesz könnyebbé az elektromos, illetve az alternatív hajtások terjedése sem. Nem csak azzal van a gond, hogy a használt abroncsok hegyekben állnak, hanem azzal is, hogy az abroncs részben műanyag, ebből kifolyólag a műanyag-szennyezésben is jelentős szerepet játszik.

Kiváltképp amikroműanyagokterén. Az autók haladása közben az abroncsokról mikrorészecskék szakadnak le - egyszerűbben szólva a gumikopik. Ez a kopás fokozódik, ha kanyarodunk, vagy éppen valami nehezet szállítunk. Ez az elektromos autók esetében fontos, mivel azok akkumulátorai nehezebbé teszik az autókat, ezért a gumik kopása is megnő.

Jelenleg a természetben lévő műanyaghulladékaprózódásamellett a gumikopásból származómikroplasztikszennyezés jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen az utak környezetében minden egyes apró részletet szennyeznek.

Van megoldás?

A kopás csökkentésével a gumiabroncs-gyártók már régóta foglalkoznak. Ezzel jobb minőségű abroncsokat lehetne piacra dobni, természetesen magasabbáron. De az alacsonyabb kopás egyelőre várat magára.

Egy brit startup, aTyreCollectiveegy olyan megoldást talált ki a problémára, mely működőképesnek bizonyult, és még csak nem is olyan bonyolult. Az abroncsokról leszakadó részecskék alapvetően pozitív töltéssel rendelkeznek. Az abroncs elé erősített, a statikus elektromosságok kihasználó kis szerkezet képes összegyűjteni ezeket a részecskéket. Pontosabban a tesztek alapján a kiszabaduló részecskék 60%-át képes összegyűjteni, ami már jelentős könnyebbséget jelentene a környezet számára. A szerkezet elterjedéséhez persze egyelőre még időre van szükség, de az alapötlet nagyon jó. Annál is inkább, mert az összegyűjtött abroncsdarabkákból újra gumit lehet önteni, de cipőtalp, vagy akár tinta is készülhet belőlük.

képek és lead kép: dezeen.com