2023. január 29. vasárnap
Adél

Létezik megoldás az abroncshulladék hegyekre, méghozzá jó!

2019. szeptember 2., 12:00
Létezik megoldás az abroncshulladék hegyekre, méghozzá jó!

A hulladékok jelentős problémát képviselnek ma a világban. A leginkább a műanyagok jelentette veszélyekkel foglalkozunk, pedig a sor itt messze nem ér véget. Az megoldás mindenképpen az, ha elfelejtjük azt a gyakorlatot, hogy valamit legyártunk, használjuk, majd eldobjuk, hiszen amíg nem alapanyagként, hanem szemétként tekintünk valamire, addig esélytelenek vagyunk a hulladékhegyekkel szemben. 

Egy holland cég pontosan így gondolja ezt, és egy igen elmés ötlettel álltak elő arra nézve, mit is kezdhetnénk a gumiabroncsokkal. 

kép: ing.com

Gond 

A műanyagok jelentette terhelés mellett valahogy kimarad az, hogy más hulladékok mekkora gondot jelentenek a környezetnek. Pedig ezen a képzeletbeli ranglétrén előkelő helyen szerepelnének a gumiabroncsok is. A probléma gyökere éppen abban rejlik, hogy az abroncsokat nem újrahasznosítani próbáljuk, a cél csupán az, hogy megszabaduljunk tőlük. Erre pedig jelenleg nagytételben egyetlen megoldás adja magát: el kell égetni őket. Igaz, hogy ezzel temérdek szennyező és mérgező anyag kerül a levegőbe, de a másik lehetőség az, hogy ott hagyjuk őket, ahol vannak. 

Lehet másképpen is 

Többen próbálkoztak már azzal, hogy az abroncsok utóélete ne legyen ennyire környezetszennyező. Legutóbb éppen a franciák szereztek keserű tapasztalatot arról, hogy bár a gumiabroncsok kiválónak tűntek korallzátony alapanyagnak, sajnos mérgezőek a tengerekre is, így ki kellett emelni a vízből az évekkel korábban telepített gumikat. 

kép: rubberjournalasia.com

A Balck Bear azonban más oldalról közelít. Az abroncs is részben műanyag, részben más anyagok, de mindegyik tartalmaz kormot. Méghozzá nem is keveset, hiszen, ha azt kivonjuk belőle, akkor az abroncs 40%-val számolhatunk. Ez a kormos alaprész pedig sok helyen használható a termékek színezésére, például a toll tintájától kezdve a billentyűzeten keresztül a konyhai eszközökig. A maradék hatvan százalék pedig olajjá és gázzá alakítják, mellyel a daraboláshoz szükséges energiát állítják elő - mivel a szétválasztás darabolással, pellet készítéssel kezdődik.  

Ez összességében azt eredményezi, hogy a cég negatív szénlábnyommal rendelkezik, ami külön öröm. Jelenleg évi 1 000 000 abroncsot képesek feldolgozni, ám számításaik szerint 800 további telephellyel a világ abroncsforgalmát is kezelni tudnák, vagyis erről a hulladékról már nem is kellene beszélni többet. 

lead kép: blackbearcarbon.com

Ezek is érdekelhetnek