Július 17. Szerda, Elek, Endre

Reménysugár a kihalási hullámban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Újabb vállalás született az ENSZ egyik közgyűlésén, és ha sikerül is tartani az abban foglaltakat, akkor igazi mérföldkőhöz érkezett az emberiség. Ebben pedig igen nagy szerepet vállalt mindannyiunk kedvenc természettudósa is, David Attenborough.

Lépések

Nemrégiben az ENSZ által szervezett virtuális eseményen szólalt fel a neves tudós, és arra szólította fel a világ vezetőit, hogy tegyenek többet a természet védelméért. Most nem a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről van szó, hanem a másik hatalmas problémáról, melyet valamiért nem veszünk olyan komolyan, pedig hatásaiban pontosan akkora kataklizmával fenyeget, mint a klímakatasztrófa.

kép: nypost.com

Igen, a hatodik kihalási hullámról van szó,mely,habeindul, dominóelv rendszerben egy millió faj kipusztulását eredményezheti a bolygón, ami döbbenetesen nagy szám. És ez bizony csak a kezdet, mert egy ilyen arányú kihalás már fenntarthatatlanná teszi az ökológiai rendszereket is, melyek sorra omlanak majd össze, megfosztva a bolygót a biodiverzitásától, minket, embereket pedig az élelmünk túlnyomó többségétől.

Az online konferencián végre lépés is született az ügyben. Igaz, egyelőre “csak” egy vállalás, melyet most 65 ország írt alá, és amelyben elkötelezik magukat amellett, hogy 2030-ig, vagyis a következő 15 évben visszafordítják a természet ilyen arányú károsodását.

Mi lesz most?

A vállalás értelmében a briteknek is ki kell tenniük magukért, hiszen a területükön az emlős fajok negyede tűnhet el. Ők a védett területek növelésében látják a megoldást, ami alapvetően jó elgondolás, ha a célja valóban a biodiverzitás megőrzése, nem pedig csak egy szép hely érintetlenül hagyása.

kép: theyucatantimes.com

A vállalásoknak lesznek olyan következményei, melyeknek nem fogunk örülni. Ilyen lehet például a marhahús további drágulása, hiszen a marhatenyésztés az egyik fő pusztítója az Amazonasesőerdejeinekis. De nem csak az élelmezés terén, hanem az építőanyagokvonatkozásábanés még sok más részletben is lehetnek kellemetlen következményei egy ilyenlépéssornak, összességében azonban a nyereség össze sem hasonlítható azzal, amiről le kell mondanunk.

Lépni pedig kell, mert az ember nagy tömegben sajnos igen ostoba tud lenni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már megjelentek azok a csoportok, melyek tagadják a kihalási hullámot, méghozzá a triviálisan egyszerű mondottal: az egyszerűen lehetetlen...

lead kép: dw.com