2023. június 3. szombat
Klotild

Egymillió faj került a kihalás szélére

2020. május 27., 16:00
Egymillió faj került a kihalás szélére

Nem elég nekünk a koronavírus járvány és a klímakatasztrófa, most még foglalkozzunk a biodiverzitás válságával is? Minek,hiszen csupán néhány fajról van szó, melyek a kihalás szélén állnak, és azért fontosabb, hogy mindig vehessünk banánt, mint hogy az orángutánok élnek-e vagy nem? A helyzet távolról sem erről szól! 

Kihalás szélén 

Ha megkérdeznénk egy átlagos járókelőt, hogy hány olyan fajt tud mondani, mely a kihalás szélén áll, valószínűleg megemlítené a pandákat, a tonhalat, esetleg a sörényes farkast. A többség talán még ennyit sem, és csupán maroknyian tudnának még néhány fajt felsorolni ezek mellett. Ha pedig azt nézzük, hogy összességében talán 5-10 faj állhat a kihalás szélén, akkor sokan nem is értik, mire fel ez a hiszti a biodiverzitás körül. 

kép: AFP

A helyzet azonban távolról sem ez. A Greenpeace közzétette magyar nyelven azt a jelentést, melyet 50 szakértő koordinálásával, 310 tudós bevonásával (akik 145 országot képviseltek, köztük Magyarországot is) készült el. Az anyag 1800 oldalas, és az utóbbi 50 évet vizsgálja a biodiverzitás szempontjából, mintegy 15000 kormányzati és tudományos anyag feldolgozásával. Vagyis egy meglehetősen átfogó dokumentációról van szó, mely most elérhetővé vált magyar nyelven is, és amely azt tartalmazza, hogy olyan kihalási hullámmal nézünk szembe, melyre az emberiség története során eddig nem volt példa. Jelenleg ugyanis nem 5 és nem 10, de még csak nem is 50 faj sodródott a kihalás szélére, hanem 1 000 000. 

 

Ha nem lépünk, végünk 

Ideje lenne megérteni, hogy egy rendszer részei vagyunk. Ha a rendszer leromboljuk magunk körül, az olyan hatásokat vált ki, melybe az emberiség többsége biztosan, de könnyen a teljes fajunk belepusztul. 

kép: John Cancalosi,-  Getty Images

Az elmúlt 50 évben a szárazföldek 75%(!)-át átalakította az ember, valamint a tengerek és óceánok 66%-án hagyta rajta a kéznyomát. Nem foglalkozunk azzal, hogy a beporzóink eltűnnek, hogy a méhek, molyok és sok más rovar egyedszáma elképesztő ütemben csökken. Tesszük ezt annak ellenére, hogy tisztában vagyunk vele: 577 milliárd dollárt tesznek hozzá ezek a rovarok a tevékenységükkel a világgazdasághoz. 

A lépéskényszer ma már nem csak egy lehetőség, tény. Éppen ezért kell mindenáron átállni a fenntartható gazdaságra, mert bár ez a folyamat fájdalmas és költséges lehet, de messze nem annyira, mint azok a hatások, melyek elsöpörhetik az eddig ismert világunkat is. 

lead kép: asgardia.space

Ezek is érdekelhetnek