2022. október 3. hétfő
Helga

Elkezdődött a hatodik kihalási hullám

2019. június 23., 13:00
Elkezdődött a hatodik kihalási hullám

Az emberek mindig szomorúan veszik tudomásul, amikor egy – egy faj kipusztulásáról hallanak. De ez hozzá tartozik az élethez, és végül is mi az az egy – két faj a milliárdnyi állathoz képest? 

A helyzet sokkal rosszabb, mint hinnénk 

Az az igazság, hogy egy kicsi részletet látunk mindig a nagyobb képből. Illetve csak ezt a kis részletet akarjuk látni, így ugyanis nem kell szembesülni olyan dolgokkal, amik nem csak riasztóak, de apokaliptikus eseményeket is előre vetítenek. 

A kipusztuló fajok szomorú sorsa az embereket érdekli, így azokat a lényeket, melyek egyedszáma erősen lecsökken, a veszélyeztetett fajok listájára tesszük. A hangsúly itt azon van, hogy mit tekintünk erőteljes csökkenésnek. Jellemzően egy faj akkor kerül erre a listára, amikor a kihalás szélére sodródik. De mivel ez a lista létezik, erre koncentrálunk, és azzal a hamis illúzióval altatjuk el a rossz érzéseinket, hogy amíg egy faj nem kerül fel a listára, addig nincsen baj. 

kép: stupidfrogs.org

Való igaz, az olyan drasztikus egyedszám csökkenés, amiben az egész bolygón egy faj képviselőiből összesen 41 000 darab marad, felkelti az érdeklődést. De sajnos a többi faj egyedszám csökkenése is hasonlóan drasztikus! 

Kutatásokkal igazolták: újabb kihalási hullám van 

A tudósok ugyanis egy kissé más szemszögből is megvilágítják a kérdést. Előfordulhat ugyanis, hogy egy faj egyedszáma bőven meghaladja a fél milliárdot, ám ettől még komoly veszteségeket szenvedett az utóbbi évtizedekben. Ez egyes esetekben a teljes egyedszám több, mint felét is jelentheti, ami azért már drasztikus csökkenés. 

Sok faj azonban meg sem közelíti a veszélyeztetett listát, hiszen egyedszámuk egyelőre magasabb, semmit nagyon megijednénk tőle. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez így is marad. Az emberi tevékenység, az élőhelyek pusztítása, illetve a klímaváltozás és az inváziós fajok terjedése mind olyan tényező, melyek közrejátszanak abban, hogy jelenleg egy minden eddiginél intenzívebb kihalási hullámban találjuk magunkat. 

kép: newsbytesapp.com

Sajnos a jövő sem fest rózsásabb képet, mivel nem valószínű, hogy az emberi túlnépesedés csökken, vagy a terjeszkedés megállna. Ez pedig sajnos a biológiai sokszínűség elvesztéséhez vezet, ami végső soron az emberiség pusztulását is okozhatja, hiszen civilizációnk – bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét hinni – erősen függ a környezettől, a Föld biológiai sokszínűségének megtartásától. 

Nem mindenki ért egyet 

A Duke Egyetem tudósai, több kollégájukkal együtt azonban nem osztják ezt a nézetet. Szerintük a hatodik kihalási hullám még nem kezdődött meg, jelenleg csak a peremén járunk. Ezt a kijelentést arra alapozzák, hogy bár tény, hogy egyes fajok fokozatosan eltűnnek, ám másoknak sikerül alkalmazkodniuk, és védekezniük az káros hatásokkal szemben. 

Bármelyik tábornak is van igaza, az tény, hogy sokkal nagyobb odafigyeléssel, toleranciával, és az együttélésre való hajlammal kellene viszonyulnunk a környezetünkhöz. Egy indián mondás szerint, az ember csak későn veszi észre, hogy talmi dolgokat hajszol, és mire feltűnik neki, addigra már késő.  

lead kép: nypost.com

Ezek is érdekelhetnek