2022. október 5. szerda
Aurél

A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

2020. szeptember 19., 16:00
A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

Furcsa lény az ember. Addig nem hajlandó elhinni dolgokat, míg azokra nincsen tudományos magyarázat. De nem hisz a tudományos tényeknek sem, ha azok túl sötét jövőt festenek, vagy ellenkeznek a gazdasági érdekekkel. 

Kihalási hullám 

Az, hogy a klímaváltozást sokan tagadják, már nem is meglepő, hiszen kezdjük megszokni, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmú embere olyan hajmeresztő kijelentéseket tesz a klímával kapcsolatban, amibe nagyon sokan belekapaszkodnak. Ebben az esetben pedig senkit nem érdekel, hogy a tudományos világ szembe megy ezekkel az állításokkal, és tényekkel támasztja alá a mondandóját. 

kép: thehansindia.com

Az azonban, hogy most már nem csak a klímaváltozásban nem hisznek egyesek, de a jelenleg is tartó kihalási hullámot is tagadják, viszonylag újdonságnak számít. Azt a tudományosan bizonyított kihalási hullámot, mely jelenleg is zajlik, és amely a Föld teljes élővilágát érinti. A hatodik kihalási hullámnak azonban olyan következményei lehetnek, melyek mindenféle erőfeszítés nélkül söpörhetik el az emberi fajt a bolygóról. 

 

Tagadás 

A tudományos világban három módszerrel is találkoznak a kihalás tagadását illetően. Az első amikor egyszerűen csak tagadják a létét, vagyis tulajdonképpen homokba dugják a fejüket az emberek. A másodikban értelmező tagadásról van szó, melyben azt állítják, az egyensúly elve alapján rendeződik magától a kérdés, a gazdasági folyamatok mindent rendbe tesznek.  

A harmadik tagadási mód az implikatív, amit egyszerűen a “ha, akkor” szópárral lehetne jellemezni. Ha kihalási hullám van, akkor miért nincsenek veszélyben a szarkák, a szúnyogok, szarvasok, stb. Ebben az esetben arról van szó, hogy a mérsékelt övi eltolódott hatásokat hozzák össze az állításokkal, vagyis egy kiragadott, kisebb képpel igyekeznek tagadni a folyamatot magát. 

kép: express.co.uk

Mindhárom hozzáállás veszélyes, mert a pusztulás tény, és bizony tenni is kell ellene, mert bármilyen okos és kreatív is az ember, ökoszisztéma nélkül életképtelen. Hogy mi állhat a tagadás hátterében? Sokszor gazdasági érdek, mely olyan ökörségek állításához vezet, mint a brazíliai Atlani erdő esetében. Ennek az erdőségnek a területe 90% (!)-kal zsugorodott, de sokan mégis állítják, ez semmilyen hatással nem volt az ott élő állatok számára, ami egyszerűen képtelenség. 

A másik, amiért tagadnak az emberek a félelem, mert a helyzet lassan olyan sötétté válik, hogy egyszerűbb elfutni előle, nem tudomást venni róla, mint szembenézni vele és tenni ellene. Pedig más lehetőségünk nincs. 

lead kép: webeenow.com

Ezek is érdekelhetnek